Старият бряст в Сливен може да загине заради липса пари

Старият бряст в Сливен може да загине заради липса пари

Старият бряст в Сливен може да загине заради липса пари

Символът на Сливен - Старият бряст, който бе обявен за Европейско дърво на 2014 година, загива. За това предупреждават различни екологични организации и сдружения от града, цитирани от „24 часа”.

Смята се, че брястът е на около 1100 година. Неотдавна композиторът Хайгашот Агасян и певицата Тони Димитрова го възпяха в специално написана за него песен, а общината предложи на Българския туристически съюз да го включи в списъка на 100-те национални туристически обекти.

„Въпреки неговата популярност, пари за поддръжката на дървото, което се намира в самия център на Сливен, няма. Безпаричието стана причина в града да не пристигне германският учен д-р Франк Рин, с който има сключен договор, но по него не са извършени плащания. Чужденецът вече диагностицира състоянието на бряста с помощта на компютърна томография. Тази есен той трябваше да дойде отново, за да се заеме с „лечението” му, включително и със запълването на процепите по ствола и изрязване и намаляване на короната му. В края на миналата година ученият обясни, че в ствола са останали 30-35 процента жива плът, което крие опасност за цялото дърво при силен вятър.

Вместо това от лятото дървото започна да съхне интензивно, притеснени са еколозите.
Дъждовната вода се стича в кухината в дънера на дървото и води до загниване. През зимата съществува опасност водата да замръзне и да разцепи ствола на хилядолетното дърво. Няколко от големите клони са сухи и трябва да бъдат укрепени”, пише в отвореното писмо до премиера Бойко Борисов кметът на Сливен Стефан Радев по повод състоянието на ветерана.

Заради това някои сливенци стигнаха до крайност, като поискаха оставката на целия общински отдел „Екология”, който не можел да се грижи за бряста.

В същото време от общината обявиха, че опазването на дървото е поверено персонално на ландшафтния им инженер Емилия Кючукова. Тя трябва да изготви становище по вече подписаните през последните 2 години договори и ще предприеме мерки за изпълнение на дадените досега препоръки. Първият от договорите е за извършване на оценка на здравословното състояние на Стария бряст и определяне на необходимите възстановителни мерки, а вторият - за възстановителни и укрепителни дейности.

Реално обаче работата по спасяването на бряста може да започне напролет, молим се той да оцелее без поражения през настъпващата зима, казват още еколозите.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
Цитат на деня
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Yum! Brands купува над 200 ресторанта на EG Group в Обединеното кралство и Ирландия
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември