Стартират масови проверки на ресторанти и хранителни магазини преди празниците

Стартират масови проверки на ресторанти и хранителни магазини преди празниците

Стартират масови проверки на ресторанти и хранителни магазини преди празниците

„Всички празници от Никулден до Ивановден ще бъдат покрити с проверки. До 22.00 ч. всеки ден ще има дежурни в Българската агенция за безопасност на храните, които ще приемат сигналите”, каза изпълнителният директор на агенцията проф. Пламен Моллов, цитиран от БТА.

Агенцията е извършила над 120 проверки само за месец по сигнали основно за некачествени стоки, етикетирането, лоша хигиена и т. н. Най-масовите сигнали са свързани основно с некоректно отразяване на етикета, изтекъл или изтичащ срок на годност. Чест повод за сигнали е лошата хигиена в заведенията. За тези нарушения миналата година са съставени над 200 акта.

Пред журналистите проф. Моллов показа плик с кифла, в която покупателят й е открил „неидентифициран предмет” и каза, че подобни „подаръци” са ежедневие в агенцията.

„Ролята на агенцията е да осигурява контрол, който да гарантира отсъствието на подобни продукти в търговската мрежа”, припомни Моллов. В този смисъл все повече трябва да нараства броя на проверките по сигнали за сметка на рутинните проверки.

През 2014 г. в сравнение с 2013 г. са извършени много по-малко на брой , но по-качествени и задълбочени  проверки с много по-добри резултати, категорични са от БАБХ. Количеството на бракуваните храни за 11-те отчетени месеца са се увеличили от 74 през 2013 на 174 тона през 2014 г.

„Цифрите са показателни, че дейността на агенцията се развива в правилната посока. Общо 148 обекта са затворени”, подчерта Моллов.

Той призова за по-висока бдителност от страна на потребителите. „Дори това да ни коства свръхусилия и извънредни дежурства ще работим за това ефективността на БАБХ да бъде още по-голяма и през следващата година да продължим това, което стана основна практика на агенцията”, заяви Моллов.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ