Увеличават местата за медици, инженери и учители във вузовете

Увеличават местата за медици, инженери и учители във вузовете

Увеличават местата за медици, инженери и учители във вузовете

Планираният прием на студенти по медицина, педагогика, природни и технически науки, информатика, спорт  ще бъде увеличен през учебната 2014/ 2015 година заради очертаващият се дефицит на кадри в тези области на пазара на труда. Това реши правителството на провеждащото се днес изнесено заседание на МС в Ловеч. Решението е на базата на проучване за потребностите на пазара на труда и нуждите му от специалисти с конкретен профил. От изследването са изведени и приоритетните за страната области, в които трябва да бъдат подготвяни квалифицирани кадри.

Според утвърдения днес от МС прием, през учебната 2014/2015 г. в държавните висши училища ще бъдат приети нови 58 515 студенти, а в частните - 15 219, съобщи пресслужбата на МС.

Утвърденият прием на докторанти е 2015 за държавните ВУЗ, 69 - за частните, и 339 - за научните организации. "Утвърденият брой на приеманите за обучение студенти и докторанти се основава на принципа за широк достъп до висше образование - достигане на равнище от 36% завършили висше образование на възраст между 30 и 34 г. през 2020 г.", уточняват от пресцентъра на МС.

По искане на Министерството на здравеопазването ще бъде увеличен приемът за обучение по специалностите "медицинска сестра" - със 129 места, и "рентгенов лаборант" - с 16 места.

Въвежда се и възможност български висши училища да обучават студенти по специалностите "парамедик" (82 места за професионални бакалаври) и "лекарски асистент" (60 места за бакалаври).

В утвърдения днес от кабинета прием на студенти не е включен Европейският политехнически университет, защото е получил отрицателна оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация.
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ