Центърът на НАТО в България получи официална акредитация

Центърът на НАТО в България получи официална акредитация

Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (CMDR COE) в България получи официална акредитация от Северноатлантическия съвет и се активира като военен орган на НАТО с международен статут по силата на член XIV от Парижкия протокол.

На 31 март в 18.00 часа е завършила процедурата по мълчаливо съгласие между страните-членки на Алианса за акредитацията на центъра, който изпълни изискванията, определени от Военния комитет на НАТО, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. В бъдеще международната организация в България ще осигурява подкрепа за трансформацията и укрепването на капацитета на Алианса в експертна област по управление на кризи и реагиране при бедствия, допълват оттам.

В подкрепа на трансформацията на НАТО и с цел осигуряване на ефективност и ефикасност при изграждането на способности, страните-членки създават мрежа от центрове за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности. България участва активно в тази политика и пое ангажимент за изграждане на Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия.

Центърът не е оперативен орган за действие по време на бедствия. Той ще предоставя специализирана експертиза за подпомагане на изграждането на способности; повишаването на оперативната съвместимост и усъвършенстването на обучението и подготовката на командири, лидери и формирования от страните-членки и партньорите на НАТО; тестването на приложимостта на доктрини; разработването и валидирането на концепции чрез провеждане на експерименти; представянето на поуки от практиката и оценки в областта на управлението на кризи и реагирането при бедствия, посочват от военното министерство.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ