Ще оптимизират работата на висшите училища на три стъпки

Ще оптимизират работата на висшите училища на три стъпки

Ще оптимизират работата на висшите училища на три стъпки

Висшето образование се нуждае от промени и младите хора да бъдат мотивирани да избират специалности, които са интересни за бизнеса. Министерството на образованието подготвя предложение за оптимизиране на работата на висшите училища у нас на три стъпки. Това разкри пред БНТ професор Николай Денков, зам.-министър на образованието.

Една от промените, които се предлагат от министерството, е до 2018 г. 50% от субсидиите да се разпределят в пряка зависимост от качеството на образованието и качеството на студентите.

„В тези приоритетни специалности ще предвидим няколко механизма, с които да повишим интереса. Първият е, че висшето училище ще получи повече пари, вторият е, че студентите ще получат целеви стипендии, за да бъде атрактивно, за да има повече желаещи да отидат в тези специалности", обясни зам.-министърът.

По отношение нас специалностите, за които няма желаещи, зам.-министърът коментира: „Това, което сме предвидили в момента, тези специалности, които не са атрактивни, да могат да се изучават в платено обучение, но това, разбира се, ще зависи от интереса към тях. Ако има желаещи, тогава те ще могат да продължат, като сме сложили една горна граница на таксите за студенти. 170% от това, което е предвидено като държавна субсидия от страна на държавата, с други думи със 70% отгоре над това, което държавата дава за това обучение в субсидираните специалности."

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ