„Топлофикация София“ готова да спре парното след Великден

„Топлофикация София“ готова да спре парното след Великден

„Топлофикация София” има готовност да пристъпи към поетапно спиране на отоплението в столицата след великденските празници, но при наличието на нормативно определените условия, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Оттам посочиха, че това може да се случи само при наличие на три последователни дни със средноденонощна температура по-висока от +12°C и прогноза за трайно затопляне. Според законовите разпоредби компанията е задължена да предоставя на клиентите си топлинна енергия за отопление в периода 1 октомври – 30 април.

„Топлофикация София” дава възможност за предсрочно спиране на парното при изразено желание от страна на потребителите. Към 15 април от тази възможност са се възползвали само 419 сгради, клиенти на компанията. Това са основно офиси и административни сгради, училища, болници. Едва 195 от общо 13 480 жилищни сгради са поискали предсрочно спиране на отоплението с решение на Общото събрание на етажната собственост.

Индивидуалното спиране на отоплението в сградите става с решение от общо събрание на етажната собственост, на основание на което да бъде подадена заявка в обслужващия топлорайон. Заявките ще се изпълняват в рамките на един работен ден, обясниха от „Топлофикация София“.

През март 2014 г. клиентите на „Топлофикация София” са консумирали 323 541 МВтч топлинна енергия или с 11% по-малко в сравнение с предходния февруари. Данните показват, че абонатите на компанията са потребили и с 20% по-малко топлинна енергия в сравнение със същия месец на 2013 г. като причината е по-топлото време през този март. Според данни за температурите, предоставени на Топлофикация от Националния институт по метрология и хидрология (НИМХ) към БАН, средноденонощната температура през март 2014 г. е била +8,3°C.

През февруари 2014 г., както и през март 2013 г., средноденонощната температура е била +5,4°C.

Данните на Изчислителния център на „Топлофикация София” показват, че мартенските сметки за парно и топла вода на 93% от домакинствата в столицата са до 150 лв. През предходния месец фактури в този порядък са имали 88% от клиентите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ