280 000 българи са с тежка степен на затлъстяване

280 000 българи са с тежка степен на затлъстяване

280 000 българи са с тежка степен на затлъстяване

Затлъстяването се превръща в един от основните проблеми за здравето на българите. У нас 280 хил. души са с тежка степен на затлъстяване, съобщи роф. д-р Светослав Ханджиев от Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания

Увеличават се и децата с наднормено тегло у нас. „Освен храненето влияние оказва и застоялият начин на живот на децата - те стоят пред телевизорите и компютрите около 25,7 часа на седмица, което е много лош показател”, коментира проф. Ханджиев, цитиран от БТА.

България е на последно място в ЕС по консумация на мляко и млечни продукти, което също е проблемно. По данни от Световната здравна организация през миналата година в света е имало 2 млрд. души с наднормено тегло, а през 2025 те ще бъдат 2,7 млрд. души.

По думите на експерта няма нездравословна храна. „Всичко, което е създадено от Господ или природата, е добро за нашата трапеза, но има болестни състояния, възрастови и физиологични състояния, при които една храна е нездравословна, а друга – здравословна”, коментира докторът.

Според изследване на "БГ бъди активен" голяма част от населението в България – 77%, не са физически активни. Останалите 23% са предимно млади хора от големите градове.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ