БАБХ откри несъответствия в 13 проби от млечни продукти на пазара, съставени са 6 акта

БАБХ откри несъответствия в 13 проби от млечни продукти на пазара, съставени са 6 акта

БАБХ откри несъответствия в 13 проби от млечни продукти на пазара, съставени са 6 акта

„Извършваме проверки целогодишно и постоянно. Следим за качеството на всички храни”, заяви пред Нова Телевизия зам.-изпълнителният директор на БАБХ д-р Галя Викьова.

По думите и в момента на дневен ред е Никулден и се проверява качеството на рибата. Следват проверки на предлагането на месото и въобще на всички храни.

Тя обясни, че БАБХ извършва и проверките за качеството на произвежданото у нас сирене с оглед на сигнал на Асоциацията „Активни потребители”, че в продукт наскоро е открито близо 90-процентно съдържание на вода.

„Доколкото имаме информация, този продукт е прясно сирене. Това не е саламурено сирене и при него е допустимо водното съдържание да е по-високо. Предстои да проверим този бизнес оператор и да видим каква е технологията на производство. Тогава можем да дадем по-подробни данни“, коментира тя.

За последните две седмици са взети 39 проби за лабораторен анализ по физикохимични показатели, за установяване наличието на вложени немлечни мазнини и за определяне на количеството сухо вещество в допустимите граници. Получени са резултатите от 35 от пробите. В 22 от тях няма установени несъответствия.

„Тринадесет проби са с отклонения. Само една е с наличие на немлечни мазнини. Останалите проби са с отклонение в показател „сухо вещество“, което означава, че сухото вещество е по-ниско за сметка на водното съдържание. И там обаче процентът на водно съдържание не е много висок“, добави тя.

За установените несъответствия при направените анализи са съставени 6 акта за установяване на административни нарушения, посочиха в прессъобщение до медиите от БАБХ.

Доктор Викьова уточни, че окончателните анализи от проверката на млечните продукти ще бъдат готови до средата на декември.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Борисов: Разбрахме се с Асен Василев, ще го подкрепим за бюджета и данъчните промени
Цитат на деня
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка