Мианмар стана най-големият производител на опиум в света

Мианмар стана най-големият производител на опиум в света

Мианмар стана най-големият производител на опиум в света

Мианмар е произвел повече от 1 милион тона опиум през 2023 г. и е станал най-големият производител в света, пише в. The Guardian, позовавайки се на нов доклад на Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC). Миналата година производството на опиум в страната възлиза на 790 тона.

Приблизителната стойност на пазара на наркотици в Мианмар е нараснала до 1–2,4 милиарда долара, уточнява The Guardian. Тази сума се равнява приблизително на 1,7–4,1% от брутния вътрешен продукт на страната.

Фермерите в Мианмар са били подтикнати да отглеждат мак от икономическата криза, започнала след военния преврат през 2021 г. Производството на опиум в страната става все по-трудно и инвестициите в разработването на техники за напояване „спомагат за подобряване на добивите“, се казва в доклада на UNODC.

Афганистан, който беше класиран на първо място в предишни доклади на ООН, зае второто  място по производство на опиум. Според UNODC, това се дължи, наред с други неща, на факта, че талибаните се опитаха да поемат контрола върху търговията с наркотици в страната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ