От днес в София влизат в сила нови противоепидемични мерки

От днес в София влизат в сила нови противоепидемични мерки

От днес в София влизат в сила нови противоепидемични мерки

Маските стават задължителни на закрити обществени места като лечебни заведения, аптеки, административни учреждения, търговски обекти, градския транспорт, жп и автобусни гари, Летище "София" и метростанциите.

Изключение се допуска за деца до 6-годшина възраст; персонала и клиентите в заведенията за хранене и развлечения, игралните зали и казината; спортуващите на закрито за времето на физическата дейност; участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари по време на изказване (лекция, презентация и др.) при спазване на физическа дистанция от 1,5 м. от останалите участници; участниците (водещи и гости) в телевизионни предавания при спазване на физическа дистанция от 1,5 м. от останалите участници; при непосредствено обслужване на клиенти, изискващо разстояние по-малко от 1,5 метра е задължително използването на защитна маска за лице. По изключение се допуска обслужване на клиенти без защитна маска за лице, когато са осигурени механични прегради от стъкло или друг прозрачен материал, позволяващ влажно почистване и дезинфекция.

В закрити помещения и на работното място трябва да се спазва задължителна дистанция от метър и половина, редовна дезинфекция и проветряване. Да не се допускат до работните помещения лица с прояви на остри респираторни заболявания. При възможност и по преценка на работодателите да се създаде възможност за работа от дистанция, или работно време с променливи граници или на смени.

В детските заведения ще се провежда засилен сутрешен филтър за недопускане на деца с клинични симптоми за заболяване.

Ограничения има за свижданията в болниците и хосписите.

Мерките са в сила до 19 август.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ