Пет дни междусрочна ваканция според графиците на МОН за почивки и изпити

Пет дни междусрочна ваканция според графиците на МОН за почивки и изпити

Пет дни междусрочна ваканция според графиците на МОН за почивки и изпити

По-равномерно разпределение на почивките и учебните дни предлага Министерството на образованието и науката (МОН) за следващата учебна година. Междусрочната ваканция ще е пет дни - от 1 до 5 февруари 2023 г., гласи проектът на заповедта. Досега тя беше един ден, което е "твърде малко за възстановяване на силите на учениците", обясняват мотивите си от МОН за промяната.

Миналата зима министърът на образованието и науката обяви четири допълнителни дни за неучебни и със съботите и неделите училищата затвориха за девет дни. 31 октомври 2022 г. ще бъде неучебен. Така есенната ваканция ще бъде четири дни, включително празничния 1 ноември.

Последните учебни занятия за 2022 г. ще бъдат на 23 декември. Учениците ще се върнат в клас на 3 януари 2023 г.

Великденската ваканция ще започне на 8 април 2023 г. за учениците от I до XI клас и на 12 април за дванадесетокласниците. Всички ще влязат отново в училище на 18 април 2023 г.

Както и досега, няма да се учи в дните на задължителните държавни зрелостни изпити и на изпитите за национално външно оценяване в VII и X клас. Матурата по български език и литература ще бъде на 19 май 2023 г., а втората задължителна по избираем предмет, както и изпитът по теория за придобиване на професионална квалификация – на 23 май 2023 г.

Седмокласниците и десетокласниците ще се явяват на национално външно оценяване в един и същи ден и изпитите ще започват по различно време, както досега. За да се намали рискът от грешки при организацията обаче, разминаването на началните часове се увеличава на два часа и тестовете ще са съответно от 9 ч. за VII клас и от 11 ч. за Х клас. Изпитите по български език и литература след 7-и и 10-и  клас ще са на 13 юни 2023 г., а по математика - на 16 юни 2023 г.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ