Проучване: Загубите на ЕС и Великобритания заради психични проблеми на гражданите са над 600 млрд. евро

Проучване: Загубите на ЕС и Великобритания заради психични проблеми на гражданите са над 600 млрд. евро

В 27-те държави от Европейския съюз( EС) и Великобритания общите загуби, дължащи се на психични проблеми на гражданите, надхвърлят 4,2 % от брутния вътрешен продукт (БВП) - повече от 600 млрд. евро. Това съобщи полското издание Interia, като се позовава на проучване на Полския икономически институт (ПИИ).

Около 46 % от анкетираните граждани на ЕС признават, че през изминалата година са имали емоционални и психосоциални проблеми, по-специално са страдали от депресия или тревожност. Мнозинството (62% от анкетираните) смятат, че психичното им здраве е било сериозно засегнато от пандемията от коронавирус и руската военна операция в Украйна.

Според прогнозите на Световния икономически форум, цитирани от PIE, до 2030 г. разходите, свързани с психични разстройства, ще представляват повече от половината от разходите на държавите, дължащи се на незаразни болести. Разходите на държавите, дължащи се на психични проблеми (разходи за здравни грижи, застрахователни плащания, щети поради загубена производителност и безработица), се оценяват на около 6 трилиона долара годишно.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ