Служителите на Външно спират работа в петък, искат 100 % увеличение на заплатите

Служителите на Външно спират работа в петък, искат 100 % увеличение на заплатите

Служителите на Външно спират работа в петък, искат 100 % увеличение на заплатите

„30% увеличение на заплатите би ни удовлетворило ако годината беше 2020, на този етап това по никакъв начин не се вписва в нашите искания. Ние искаме 100% увеличение на най-ниските заплати в Министерството на външните работи /МВнР/, защото те са от порядъка на от 800 до 1000 лв. От утре служителите ще бъдат на работните си места, но работата ще бъде преустановена.“ Това заяви председателят на синдиката на МВнР Мартин Колев след седмичния брифинг в министерството.

„Не сме искали среща нито с финансовото министерство, нито с други министерства, защото това е работа на нашето ръководство. Ние искаме писмено уверение, че нашите искания ще бъдат посрещнати и удовлетворени, а дотогава ще продължат протестните действия. От централното управление над половината от служителите са се обявили в подкрепа на стачните искания, така че очакваме от всички тях подкрепа“, обясни още Мартин Колев.

Протестиращите уточниха, че освен повишение на заплатите служителите искат и увеличение на парите за командировка. „8,5 млн. лв. са нужните средства от държавата за 30% увеличение, а за двойно увеличение сумата е между 20 и 30 млн., но това са само парите за увеличение на заплатите, а както вече заявихме, това не е достатъчно“, поясниха те.

На 30 ноември в двора на МВнР се събраха служители с искане за увеличаване на ниските възнаграждения спрямо високите изисквания, отсъствието на прозрачност, липсата на интерес към професията, занижаването на критериите за прием, лошите условия на труд, съществуването на „специални“ индивидуални заплати за определени служители, нелогичното изчисляване на заплатите на младшите служители спрямо старшите, липсващата практика за преизчисляване на заплатите.

От месеци служителите настояват да бъдат преразгледани правилата за определянето на трудовите им възнаграждения, както и адекватното прилагане на Наредбата за командировъчните средства при задграничен мандат. От Професионалното обединение на държавните служители от дипломатическата служба обявиха, че предприетите в средата на октомври символични стачни действия не са дали резултат, поради което от 2 декември, петък, се преминава към ефективни стачни действия. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ