България

Политика

|

Общество

|

София начело по най-високи пенсии в страната, следват я Бургас и Перник

София начело по най-високи пенсии в страната, следват я Бургас и Перник

София начело по най-високи пенсии в страната, следват я Бургас и Перник

Софиянци водят в класацията и челната петорка за най-големи пенсии. В столицата средният размер на пенсиите за първата половина на годината е 658,73 лв. сочат данни на Националния осигурителен институт /НОИ/ за края на юни. В същото време средният размер на пенсиите в цялата страна е 549 лв., или с близо 110 лв. по-малко. В данните на НОИ не са включени ковид добавките от 60 лв., давани до юни. Заедно с тях средният размер на пенсиите за столичани е бил по-голям от минималната заплата за страната, която е 710 лв. Освен това върху минималната заплата работниците плащат данъци и осигуровки и нетно получават по-малка сума.

По-високите пенсии в столицата се дължат главно на това, че заплатите в София са най-големи, съответно и плащаните осигуровки. В столицата са централите на всички банки, работят много софтуерни компании, съсредоточена е и голяма част от държавната администрация. Освен в София, само в Бургас средният размер на пенсиите е по-голям от 600 лв., показват данните на НОИ. В Бургас получават средно по 602,98 лв. на месец. Там работят предприятия и пристанище, които дават високи заплати на служителите си, а в резултат и пенсиите са по-големи.

На трето място в класацията по най-високи пенсии е Перник с 596,43 лв. на месец, показват данните на НОИ. След увеличението от 1 юли със сигурност и Перник е влязъл в районите с пенсии над 600 лв. Причината за изплащаните по-големи суми на пенсионерите в Перник е, че много от тях са работили в София и са получавали високи заплати.

Топ 5 се допълва от Варна и Стара Загора, където средните пенсии са много близки - съответно 578,70 лв. и 577,29 лв. И в двете области има развито производство, което е решаващо и за размера на пенсиите.

Най-малки са пенсиите в Кърджали - средно по 455 лв. на месец. Причината за това е, че там много хора работят в земеделието и са самоосигуряващи се, а в резултат на това плащат и малки осигуровки.

На второ място по ниски пенсии след Кърджали е Разград, където взимат средно по 462,63 лв. В цели осем области на страната средните пенсии са под 500 лв. на месец, показват данните на НОИ.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ