Трето място за изобретение на български ученици на European Defense Tech Hackathon 

Трето място за изобретение на български ученици на European Defense Tech Hackathon 

Български отбор се включи в първото издание на European Defense Tech Hackathon, който е част от фестивала на бъдещето Festival der Zukunft в Мюнхен и спечели трето място в надпреварата. 

Участниците от България са възпитаници на Технологично училище “Електронни системи” към Технически университет - София: Калоян Миладинов-11 В, Огнян Разсадов 11 В, Филостратос Титопулос 11Г, Александър Мечкаров 11 Г, с ментори Петър Кирков (завършил ТУЕС през 1997) и Кирилка Ангелова, изпълнителен директор на Асоциация на Завършилите ТУЕС. 

С над 100 участници, 34 проекта и панелни дискусии за най-новите тенденции в индустрията и участието на военни и технологични експерти от цяла Европа, включително представители на украинското Министерство на отбраната, в качеството им на ментори на място, участниците получиха пряка обратна връзка, за да итерират бързо и по-прецизно с крайна цел създаване на практични решения на проблеми в реалния свят.  

Участниците от България. Снимка: @BabyPro.ming

Предизвикателствата бяха предварително проектирани така, че да стимулират творчески подходи, а не конкретно следване на спецификации. 

Това даде възможност на екипите да работят не само по безпилотни летателни апарати, а по голямо разнообразие от проблеми и подходи към решенията. Например някои от тях изследваха флуоресцентни наночастици за проследяване на безпилотни превозни средства, реконструкция на 3D карти или откриване на промени в околната среда. 

Какъв е българският проект? 

Отборът разработи модул за дронове, който локализира противопехотни мини в сканираната зона и визуализира тяхната локация върху картата. Локализирането на мините става чрез анализ на термалното изображение на сканираната зона. Проектът започна с проучването на научни разработки по проблема, като седмица преди хакатона отборът с подкрепата на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" успешно извърши наблюдения и генериране на набор от данни, с които да тренира алгоритмите за компютърно зрение - вид изкуствен интелект, който е в сърцето на модула. Целта на проекта е едновременно значително да се намали себестойността и улесни идентификацията на противопехотни мини, тъй като това е значителен проблем, който забавя възстановяването на нормалното функциониране на обществото и икономиката след приключване на бойните действия. Според Световната банка само разминирането на Украйна ще струва 37 милиарда долара. 

Проектът на отбора и участието в хакатона се реализира с помощта на Асоциацията на завършилите ТУЕС. 

Кои са победителите? 

Победители в Европейския хакатон за отбранителна техника 2024 са: 

1-во място: Разпределено откриване на сигнали и цели с помощта на софтуерно дефинирано радио (SDR) и TDoA. 

2-ро място: microMANPAD, инструмент за защита срещу безпилотни летателни системи. 

3-то място: Модулът на българския отбор за откриване и локализиране на противопехотни мини въз основа на топлинната им сигнатура. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ