България

Политика

|

Общество

|

Водещият световен експерт Гари Стейгър идва за STEAM форум в София

Водещият световен експерт Гари Стейгър идва за STEAM форум в София

Водещият световен експерт Гари Стейгър идва за STEAM форум в София

Водещият световен експерт в изследователския подход при учене Гари Стейгър ще бъде специален гост на националния форум „STEAM школо под пара“, който ще се проведе в края на октомври в София.

Събитието ще постави на дневен ред темата за ефективната организация, финансиране и използване на STEAM пространствата в училищата, за възможните подходи на работа в подобно пространство и за подкрепата, от която учителите се нуждаят, за да се възползват от предимствата му и да организират ефективен учебен процес във високотехнологична среда. /STEAM са интердисциплинарни уроци с практическа насоченост, в които се включват различни учебни предмети: S - science (наука), T - technology (технология), Е - engineering (инженерство), А - art (изкуство), М - mathematics (математика)./

„Идеята на форума е да отвори общо пространство, и всички, които сме ангажирани да използваме максимално ефективно STEAM средата като основен инструмент в учебния процес, да споделим идеите и опита си, но и проблемите, които срещаме, и заедно да търсим отговори и решения, приложими в нашата практика“, коментира Даниела Тодорова, директор на „Българско школо“.

Специалният гост-лектор Гари Стейгър е водещ американски образователен експерт, консултант и учител, поддръжник на концепцията за компютърно програмиране, роботика и учене през правене в класните стаи. Последовател е на Сиймър Пепърт, един от пионерите на идеята за внедряване на принципите на конструкционизма в педагогиката. Стейгър е в авторския колектив на книгата "Invent to Learn: Making, Tinkering and Engineering in the Classroom", определяна като "библията" за това как да се използват училищните пространства за учене чрез правене (The Maker Movement).

Програмата на форума включва също така семинари, работни срещи и дускусии, на които ще се обсъждат въпроси и идеи по темата с представители на Министерството на образованието, регионалните инспекторати, училищата, НПО и бизнеса. Специален фокус на събитието ще бъде споделянето на добри педагогически практики от преподаватели в училища и образователни институции от цялата страна. Експо на STEAM работилници за деца и възрастни ще представи организации и компании, работещи в областта на STEAM обучението, и техните най-нови проекти, оборудване и технологии.

Организатор и домакин на форума е “Българско Школо” в партньорство с Тракийски университет-Стара Загора, СУ „Емилиан Станев“- Велико Търново, Академия за родители и prepodavame.bg. Това е първото от поредица събития, свързани с прилагането на изследователския подход в обучението като фактор за по-добра професионална реализация на младите хора. Повече за форума може да научите тук.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ