Здравният министър се обяви за скъсяване на карантината и за ваксинирани, и за неваксинирани

Здравният министър се обяви за скъсяване на карантината и за ваксинирани, и за неваксинирани

Здравният министър се обяви за скъсяване на карантината и за ваксинирани, и за неваксинирани

Скъсяване на карантината при боледуване от коронавирусната инфекция ще обсъжда експертен съвет на съвещание днес следобед при здравния министър д-р Асен Меджидиев.

Типът вирус и мутацията са различни в сравнение с предходните вълни, трява да има различен период на карантина за ваксинирани и неваксинирани с малка разлика, обясни той пред БНР . "Говорим категорично за скъсяване на периода на карантина и за ваксинирани, и за неваксинирани. Повечето хора след петия, шестия ден вече не разпространяват заразата. По този начин ще разтоварим населението от тази ограничителна мярка, ще помогнем на бизнеса, на всички", заяви той. 

"Бяха бракувани много ваксини – над 1 300 000 опаковки бяха бракувани", уточни той и посочи, че вече се дава възможност да се отваря флакон с ваксини и при по-малко желаещи да се ваксинират. Лекарите, които в момента ваксинират, ще получат парите си със задна дата, увери служебният здравен министър.

По темата с тестовете за Covid-19 той потвърди, че се надява от идния понеделник да могат да се издават такива електронни направления за безплатно тестване. Тази седмица се създава работната група за остойностяването на лекарския и сестринския труд, стана ясно от думите на Меджидиев.

"Мислим за изграждане на факултет за обучение на парамедици, които да се включат в спешната помощ", каза още Асен Меджидиев. Той е на мнение, че въпреки късия хоризонт на служебното правителство, някои от инициативите му в здравния сектор могат да заработят. 

Здравният министър даде и информация за състоянието на двете деца, които бяха транспортирани от Стара Загора в "Пирогов" в София след катастрофата със сръбския автобус.

Оперираното дете е в съзнание, в по-добро общо състояние. Операцията е преминала добре. Другото дете все още е в критично състояние, не е в пълно съзнание. При него продължават реанимационните мероприятия. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Товарни влакове на Китай съкращават с 20 дни пътя до Европа отколкото морското карго
11 признака за липса на емоционална интелигентност
Посланията от играта, "Купувам, когато..."17
Стачката на работници във Ford намали прогнозите за печалби на компанията за 2023 г.
Столтенберг предупреди за риска от зависимост от ненадеждни доставчици на зелена енергия
Проф. Венцислав Мутафчийски: До 10 г. застаряването на медицинския персонал ще е голям проблем
Скулпторът Красимир-Ломски: Успешният мениджър е и творец на бизнеса си
САЩ налагат визови ограничения на китайски длъжностни лица заради Тибет