Борис Джонсън подава оставка

Борис Джонсън подава оставка

Борис Джонсън подава оставка

Британският премиер Борис Джонсън ще подаде оставка като лидер на Консервативната партия на Великобритания днес, предаде Би Би Си.

Той обаче ще продължи да изпълнява ролята си на министър-председател до есента. През лятото ще се проведе нова надпревара за лидерския пост в Консервативната партията, като Обединеното кралство ще има нов премиер преди партийната конференция на торите през октомври.

Довчера Джонсън отказваше да се оттегли от лидерския пост в Консервативната партия, но неговите съпартийци го подложиха на огромен натиск през последните два дни. Редица членове на кабинета, включително водещи министри, подадоха оставка в израз на недоверие към управленските способности на премиера.

Дотук се стигна след поредния скандал около Джонсън, след като стана ясно, че той е назначил депутат на роля, свързана с партийната дисциплина на консерваторите в парламента, въпреки че е бил информиран, че срещу политика са били подадени жалби за сексуално насилие. Става дума за Крис Пинчър, който вече не заема пост в правителството.

От „Даунинг стрий“ 10 (резиденцията на министър-председателя на Обединеното кралство) съобщиха, че по-късно днес премиерът ще излезе с обръщение към нацията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ