Борис Джонсън при подаването на оставката: Това беше най-добрата работа на света!

Борис Джонсън при подаването на оставката: Това беше най-добрата работа на света!

Борис Джонсън при подаването на оставката: Това беше най-добрата работа на света!

„В политиката никой не е незаменим. На новия лидер, който и да бъде той, казвам, че ще му дам цялата възможна подкрепа. Искам да кажа на британското общество, че съм много натъжен от това, че трябва да се откажа от най-добрата работа на света“. Това заяви британският премиер Борис Джонсън, който обяви оставката си като лидер на Консервативната партия и премиер на Обединеното кралство. 

Той обясни, че през последните няколко дни е опитал да убеди колегите си, че би било „ексцентрично“ да се прави смяна на кабинета, когато „се постига толкова много и партията изостава само с няколко процента от опонентите си, въпреки атаките срещу нея и трудните икономически условия на местно и международно ниво“, но не е успял.

„Очевидно е, че волята на Консервативната партия е тя да има нов лидер и съответно Великобритания трябва да има нов министър-председател. Аз се съгласих със сър Греъм Брейди (председателят на групата „Комитет 1922“), че процесът по избор на този нов лидер трябва да започне сега. Графикът ще бъде представен следващата седмица. Днес назначих кабинет, който да служи на страната заедно с мен, докато не бъде избран нов лидер“, коментира Джонсън, който ще продължи да изпълнява функцията не премиер до избора на нов лидер на партията.

Той благодари на милионите, гласували за партията му през 2019 г., много от които за първи път подкрепиха торите.

„Причината да се боря толкова здраво през последните няколко дни, за да изпълня дадения ни мандат тогава е не само защото исках да го направя, но и защото имах чувството, че е моята работа, дълг и задължение към вас да продължим да правим това, което през 2019 г. обещахме, че ще правим“, каза още Джонсън.

Той каза, че е горд с постигнатото от правителството – от финализирането на Брекзит до договарянето на новите отношения на Обединеното кралство с Европейския съюз.

Джонсън акцентира и върху водещата роля на Великобритания през последните няколко месеца в противопоставянето на агресията на Владимир Путин в Украйна.

„Искам да кажа на украинците, че ние във Великобритания ще продължим да ги подкрепяме в битката им за свобода, докато е нужно“, каза той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ