Избраха нов президент на Шри Ланка

Избраха нов президент на Шри Ланка

Избраха нов президент на Шри Ланка

Парламентът на Шри Ланка избра днес Ранил Викремесингхе, който шест пъти е бил премиер на страната, за президент на мястото на напусналия страната Готабая Раджапакса, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че има риск този избор да възобнови политическите сътресения в страната, която е изпаднала в най-тежката икономическа криза в своята история.

Вече бившият президент Готабая Раджапакса назначи 73-годишния Викремесингхе за премиер през май с надежда да донесе стабилност в Шри Ланка. След като миналата седмица Раджапакса, също на 73 години, избяга от страната и подаде оставка чрез имейл, доскорошният премиер стана и. д. президент.

Викремесингхе е политик с дълъг стаж и значителен опит в дипломацията и външната политика. Той водеше ключови преговори за пакет от икономическа помощ с Международния валутен фонд.

Викремесингхе е подкрепян от членове на фрагментираната управляваща коалиция. Той обаче е непопулярен сред избирателите, които виждат в негово лице продължение на управлението на Раджапакса, отбелязва АП.

На днешното гласуване депутатите избраха Викремесингхе с 134 гласа, при 82 за бившия министър Далес Алахаперума. Кандидатът марксист Анура Кумара Дисанаяке получи само три гласа.

Новият президент благодари на парламента за оказаната му висока чест, посочва Ройтерс.

"Нашето разделение сега приключи", заяви той в реч пред депутатите веднага след избирането си, цитиран от Франс прес.

Викремесингхе призова основния си съперник за поста Алахаперума да се присъедини към него, за да работят заедно за извеждане на страната от кризата.

Той каза, че очаква церемонията по полагане на клетва по-късно днес в сградата на парламента, около която са въведени засилени мерки за сигурност.

Председателят на парламента Махинда Япа Абеивардена отбеляза, че вниманието на целия свят днес е приковано върху избора за президент, и приветства "това историческо заседание не само за парламента, но и за цялата страна".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ