Мексико настоя пред Блинкен за отваряне на всички гранични пунктове между двете страни

Мексико настоя пред Блинкен за отваряне на всички гранични пунктове между двете страни

Мексико настоя пред Блинкен за отваряне на всички гранични пунктове между двете страни

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че са постигнати важни споразумения за миграцията по време на посещението на американския държавен секретар Антъни Блинкен. Мерките срещу миграцията по южната граница са условие на републиканците в Конгреса за гласуване на помощта за Украйна - ключов приоритет на администрацията на президента Джо Байдън, съобщава БНР.

Президентът на Мексико приветства резултата от разговорите с държавния секретар Антъни Блинкен и министъра на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас: 

"Бяха постигнати важни споразумения в полза на нашите народи", написа Лопес Обрадор в социалната мрежа Х, без да предоставя допълнителни подробности.

От изявление на Държавния департамент стана ясно, че сигурността по границите е основна тема на посещението на високопоставените американски  представители. Те пристигнаха в Мексико седмица след телефонния разговор на Лопес Обрадор с колегата му Джо Байдън по въпроса за нарастващата миграция.

Въпросът е ключов предвид наближаването на президентски избори през ноември догодина. Лопес Обрадор призова американския Конгрес да инвестира повече в бедните хора в Латинска Америка и Карибите, "вместо да изгражда бариери и огради с бодлива тел в реката и да мисли за издигане на стени".

Мексико настоя пред държавния секретар Антъни Блинкен американските власти да отворят отново всички гранични пунктове между двете страни, съобщи мексиканският външен министър Алисия Барсена. Някои бяха затворени, за да могат да се пренасочат служителите за охрана на други места по границата, към които се насочват големи миграционни потоци.

Междувременно в Мекскико беше съобщено за поредния керван от хиляди хора, които се придвижват на север с надеждата да стигнат до границата със Съединените щати.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ