Педро Санчес оглави временно правителство до излизането на Испания от блокажа

Педро Санчес оглави временно правителство до излизането на Испания от блокажа

Испанският премиер Педро Санчес от днес оглавява временно правителство, което ще остане на власт докато Испания не преодолее блокажа, настъпил след произведените в неделя предсрочни парламентарни избори, на които нито един политически блок не успя да спечели абсолютно мнозинство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Обявявам, че Педро Санчес-Кастехон е освободен от длъжността председател на правителството. Той ще продължи да изпълнява функциите на премиер начело на временно правителство, което ще решава текущите въпроси, "докато не встъпи в длъжност нов председател на правителството", се казва в изявление на крал Фелипе Шести в испанския Държавен вестник.

На изборите в неделя никой не успя да спечели абсолютно мнозинство в долната камара на парламента, което означава, че Испания е изправена пред неяснота относно съставянето на ново правителство и пред вероятност да се стигне до нови избори.

На първо място на изборите се класира консервативната Народна партия начело с Алберто Нунес Фейхоо – тя спечели 136 места от общо 350 в долната парламентарна камара и е далеч от абсолютното мнозинство, за което са нужни 176 депутати. Народната партия не може да разчита на абсолютно мнозинство, дори и да се коалира с крайнодясната сила "Вокс", която спечели 33 депутатски места.

Фейхоо заяви, че партията му има право да състави правителството на малцинството в качеството си на победител на изборите, и започна вчера разговори с няколко формации, но опитите му изглеждат обречени на неуспех, тъй като "Вокс" не иска да сяда на една маса с тези партии.

Социалистите на Санчес (които спечелиха 122 депутатски места) и съюзниците им от радикалната левица "Сумар" (с 31 места) общо имат по-малко места от общия брой места на Народната партия и "Вокс", но парадоксално имат шансове да съставят правителство, тъй като има по-голяма вероятност да се сдобият с подкрепата на баски и каталунски партии, прогнозира Франс прес.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ