Си Дзинпин: Китай е готов да си сътрудничи със САЩ

Си Дзинпин: Китай е готов да си сътрудничи със САЩ

Си Дзинпин: Китай е готов да си сътрудничи със САЩ

Китай е готов да си сътрудничи със Съединените щати, докато и двете страни управляват различията си и работят заедно, за да отговорят на глобалните предизвикателства. Това заяви китайският президент Си Дзинпин, цитиран от местните медии и Ройтерс.

Дали Съединените щати и Китай могат да установят „правилния“ начин за разбирателство или не, ще бъде от решаващо значение за света, посочи Си в писмо, доставено на годишна вечеря на Националния комитет за отношенията между САЩ и Китай със седалище в Ню Йорк.

Призивът на Си за по-стабилни двустранни връзки, които според него трябва да бъдат изградени на принципите на „взаимно уважение, мирно съвместно съществуване и печелившо за всичи сътрудничество“, идва преди ключовото посещение на външния министър Ван И във Вашингтон по-късно тази седмица.

Визитата от четвъртък до събота на топ дипломатът на Китай ще представлява най-високото ниво на комуникация между двете страни преди очакваната среща между президента на САЩ Джо Байдън и Си в Сан Франциско за форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество през ноември.

Няколко високопоставени служители на САЩ, включително държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, се срещнаха с китайските си колеги в Пекин това лято.

Основният приоритет на Вашингтон е да гарантира, че интензивната конкуренция между двете най-големи икономики в света и техните разногласия по редица въпроси от търговията до няма да преминат в конфликт.

„Китайските наблюдатели вярват, че посещението (на Ван И) ще проправи пътя за възможна среща между ръководителите на двете държави, но добавят, че Вашингтон трябва да положи конкретни усилия, за да отговори на опасенията на Пекин и да покаже своята искреност“, посочва в коментар китайският държавен таблоид „Глобал таймс“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ