Либия с ново правителство

Либия с ново правителство

Либия с ново правителство

Новото либийско правителство, начело с Ахмед Мийтиг съобщи, че е поело властта в страната, въпреки отказа на кабинета на Абдулах ал Тани да я предаде, съобщи АFP.

В понеделник се състоя първата среща на кабинета в премиерския офис, след като полицията им помогна да превземат сградата, предаде Ройтерс.

Северноафриканската държава продължава да е в дълбока политическа и социална криза, след като Ал Тани отказа да предаде властта на Мийтиг, който бе избран за премиер на хаотичните избори миналия месец.

Тани заяви, че е получил сведения, че изборите не са били проведени по легитимен начин и настоя да остане на поста си, докато конгреса разреши споровете. Много либерални депутати обвиниха ислямистките формации, че са оставили вота отворен за късно гласуване, след обявяване на резултата, така че да се постигнат нужните 121 гласа. Според тях Мийтиг е събрал първоначално едва 113 от гласовете.

В изявление пред медиите Мийтиг осъди сблъсъците между ислямистите и войската в източен Бенгази, в които загинаха около 20 души. Той се закле да подобри сигурността в страната и да се пребори с тероризма.

Мийтиг е бизнесмен, който се ползва с подкрепата на независимите кандидати и ислямистките магистрати. Той е петият премиер на Либия след като диктаторът Муамар Кадафи бе свален от власт и убит през 2011 година.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Борисов: Разбрахме се с Асен Василев, ще го подкрепим за бюджета и данъчните промени
Цитат на деня
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември