Новият филипински президент ще връща смъртното наказание

Новият филипински президент ще връща смъртното наказание

Новият филипински президент ще връща смъртното наказание

Новоизбраният президент на Филипините, популистът Родриго Дутерте, заяви, че смята да възстанови смъртното наказание и да даде право на силите на реда да стрелят, за да убиват.

„Ще окажа натиск върху Конгреса да върне смъртното наказание чрез обесване“, заяви Дутерте. Екзекуциите бяха забранени във Филипите при 2006-а по време на президентката Глория Аройо. Според бъдешия президент те трябва да бъдат възстановени за престъпления като трафик на дрога, изнасилвания, убийства и грабежи.

71-годишният Дутерте, наричан „филипинския Тръмп“, беше избран на 9 май. Популисткта му програма предвижда право на полицията да стреля на месо при операции срещу престъпността и за съпротива при арест. Елитните военни стрелци ще бъдат мобилизирани да убиват престъпници, заяви Дутерте на пресконференция вчера.

На 30 юни новият президент ще встъпи в длъжност за 6 г. Той обеща по време на кампанията си да унищожи десетките хиляди  престъпници и предизвика протестите на критиците си, но и подкрепата на десетки милиони филипинци, уморени от престъпността  корупцията в страната.

Досегашният президент Бениньо Акино заяви, че Дутерте е потенцален диктатор, който може да наложи терор във Фирипините. Дутерте бе кмет на 2-милионния южен град  Давао близо 20 години. Той бе обвиняван, че като кмет е създал ескадрони на смъртта. Дутерте отвръщаше, че градът е станал един от най-сигурните на архипелага.

Правозащитните организации съобщават, че ескадроните на Дутерте, съставени от полицаи, бивши комунистически бунтовници и убийци, са убили над 1000 души, сред които и деца и дребни престъпници.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ