Обама предлага 10 долара данък за всеки барел петрол в САЩ

Обама предлага 10 долара данък за всеки барел петрол в САЩ

Обама предлага 10 долара данък за всеки барел петрол в САЩ

Президентът на САЩ Барак Обама ще предложи въвеждането на данък от 10 долара за всеки барел петрол – около 1/3 от сегашната цена на петрола, през следващите 5 години. Според идеята парите ще се използват за екологични и инфраструктурни проекти.

Обама ще внесе официално проекта следващата седмица по време на обсъждането на бюджета за 2017 г., съобщи администрацията на Белия дом, цитирана от информационните агенции.

Почти няма шанс предложението да бъде одобрено от Конгреса, доминиран от републианците, които се противопоставят на всяка идея за законодателни промени, свързани с битката с климатичните промени.

Обама предлага 20 млрд. долара да бъдат инвестирани в инфраструктурни проекти, а още 2 млрд. в екологично чисти видове транспорт. 30% от емисиите на въглероден двуокис в САЩ се дължат на транспортния сектор.

Участниците на петролния пазар и трейдърите вече се изказаха критично за идеята. Тя обаче е знак, че американските власти искат да започнат дискусия за необходимостта да бъде намалена зависимостта на американската икономика от петрола, като се развиват алтернативни източници на енергия и се инвестира в екологична транспортна инфраструктура, коментира Би Би Си.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ