София върнала Бююк не за тероризъм, а заради липса на документи

София върнала Бююк не за тероризъм, а заради липса на документи

София върнала Бююк не за тероризъм, а заради липса на документи

Бизнесменът Абдуллах Бююк е предаден на турските власти заради липсата на валидни документи, съобщи вътрешният министър Румяна Бъчварова пред бТВ.

Анкара поиска екстрадирането на Бююк заради опита за преврат на 15 юли по обвинения за тероризъм, пране на пари и др.

Преди това Бююк е подал молба за политическо убежище у нас, но е получил отказ от комисията към президентството.

По думите на министърката Бююк е предаден като човек с нередовни документи, а не като човек, който има присъда.

Бъчварова уточни, че той може да обжалва това решение, но от Турция.

Вчера се разбра, че Бююк е предаден на турските власти при Капъкуле, след което той е бил отведен в дирекцията на полицията в Одрин. Малко преди това външният министър Мевлют Чавушоглу обяви, че българските власти са отхвърлили искането за убежище на Бююк и връщането е в процес на подготовка. Твърдението контрастираше с изявлението на правосъдния министър Екатерина Захариева на 1 август, че след 28 юни не е имало искане от Турция за екстрадиция на нейни граждани. Тогава на митинг в Анталия турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу каза, че ще прати делегация в България, която да върне в Турция избягал гюленист.

По думите на Бъчварова Бююк е влязъл в България в началото на февруари с невалидни документи според базата данни на Интерпол. Документите, с които е влязъл, са обявени за невалидни – изчезнали или откраднати, няколко месеца преди това. Следващите процедури в такъв случай са извеждане на лицето, защото пребивава незаконно, уточни тя.

Чрез Интерпол е получена и молбата на Турция за екстрадиция по обвинение за тероризъм и други престъпления. Нашият съд взема решение, че ще откаже екстрадирането му с мотива, че той не е извършил такива престъпления, защото турската страна не е предоставила доказателства за тях, обясни вътрешният министър.

От разясненията на Бъчварова стана ясно, че на практика от април месец Бююк е бил в страната без валиден документ и без желание да уреди статута си. По думите й становището на българските служби и органи е, че Бююк заплашва националната сигурност. На въпроса с какво я заплашва, тя отговори: "Самият факт, че той 6 месеца отказва да уреди своя статут в чужда държава, сам по себе си е недопустим".

Според турските власти пребиваващият у нас Абдуллах Бююк е свързан с проповедника Фетуллах Гюлен, обвиняван от Анкара за опита за военен преврат. На това основание в Турция бяха арестувани или уволнени десетки хиляди хора, а Западът изрази тревога, че в Турция може да започне период на репресии.

При предаването на Бююк в Турция той е бил посрещнат от журналисти и тв камери. "Това ни изненада и нас. Ние не сме съобщавали на турските власти кога ще го предадем", каза Бъчварова пред бТВ.

Тя категорично отрече да има някаква сделка между България и Турция.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ