Тръмп стана официално кандидат за президент на САЩ

Тръмп стана официално кандидат за президент на САЩ

Републиканската партия ще номинира Доналд Тръмп за кандидат-президент на САЩ  и това е окончателно.

Изборите в Индиана се оказаха последната загубена битка за съперниците му Тед Круз и Джон Кейсик. Круз се оттегли веднага след обявяването на частичните резултати, а Кейсик сложи край на кампанията си снощи.

Тръмп спечели в Индиана 53%, Круз приключи с 37%, а Кейсик – с 7,9%. Така и двамата опоненти на изгубиха всички шансове да догонят провокативния милиардер в набирането на достатъчно делегати за номинацията на партийния конгрес през лятото.

„Дуелът Доналд Тръмп – Хилари Клинтън вече е сигурен“, обяви „Ню Йорк Таймс“.

Коментаторите отбелязват, че Тръмп е разбил всички традиционни парадигми на американската политика. Той е първият след Дуайт Айзенхауер, превърнал се в любимец на републиканците, без никога преди това да се е занимавал с политика. И за разлика от генерала от Втората световна война, е спечелил в битка сам срещу всички. Тръмп се е регистрирал като републиканец едва през 2012 г. и на тези избори надделя над 16 сериозни противници, елиминирайки 4-ма сенатори и 4-ма губернатори, включително и член на фамилията Буш – Джеб Буш, който разполагаше с респектиращ апарат и милиони долари.

Успехът на ексцентричния строителен предприемач се дължи на силния му политически инстинкт и на умението му да влезе в тона на общественото недоволство чрез медиите и социалните мрежи, казват политически наблюдатели. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ