Тръмп стана официално кандидат за президент на САЩ

Тръмп стана официално кандидат за президент на САЩ

Тръмп стана официално кандидат за президент на САЩ

Републиканската партия ще номинира Доналд Тръмп за кандидат-президент на САЩ  и това е окончателно.

Изборите в Индиана се оказаха последната загубена битка за съперниците му Тед Круз и Джон Кейсик. Круз се оттегли веднага след обявяването на частичните резултати, а Кейсик сложи край на кампанията си снощи.

Тръмп спечели в Индиана 53%, Круз приключи с 37%, а Кейсик – с 7,9%. Така и двамата опоненти на изгубиха всички шансове да догонят провокативния милиардер в набирането на достатъчно делегати за номинацията на партийния конгрес през лятото.

„Дуелът Доналд Тръмп – Хилари Клинтън вече е сигурен“, обяви „Ню Йорк Таймс“.

Коментаторите отбелязват, че Тръмп е разбил всички традиционни парадигми на американската политика. Той е първият след Дуайт Айзенхауер, превърнал се в любимец на републиканците, без никога преди това да се е занимавал с политика. И за разлика от генерала от Втората световна война, е спечелил в битка сам срещу всички. Тръмп се е регистрирал като републиканец едва през 2012 г. и на тези избори надделя над 16 сериозни противници, елиминирайки 4-ма сенатори и 4-ма губернатори, включително и член на фамилията Буш – Джеб Буш, който разполагаше с респектиращ апарат и милиони долари.

Успехът на ексцентричния строителен предприемач се дължи на силния му политически инстинкт и на умението му да влезе в тона на общественото недоволство чрез медиите и социалните мрежи, казват политически наблюдатели. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ