Асен Василев: Не сме говорили със Слави Трифонов, нямаме и намерение

Асен Василев: Не сме говорили със Слави Трифонов, нямаме и намерение

Асен Василев: Не сме говорили със Слави Трифонов, нямаме и намерение

Това дали ще има избори зависи от съвестта и начина на вземане на решения на няколко депутати. Това каза в интервю за предаването "Панорама" на БНТ предложеният от "Продължаваме промяната" за премиер Асен Василев. Той добави, че все още нямат необходимата подкрепа от 121 депутати. Докато не бъдат събрани нужните гласове, няма да се обсъжда персонален състав на кабинета, стана ясно от думите на Василев. Вицепремиерът в оставка заяви, че не са водили разговори с лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов и нямат намерение.

"В момента все още търсим подкрепа за програмата на този кабинет и начина, по който работи. Да тръгнем да сглобяваме кабинет преди да е ясно дали програмата и начинът на водене на политика имат подкрепа, е прибързано", посочи Василев. 

ПП все още не е събрала подкрепата на 121 депутати, каза той. На въпрос дали смятат да разговарят със Слави Трифонов, Василев отговори: "Не, нямаме и намерение. С г-н Трифонов и въобще с ИТН като структура, ръководена по начина, по който тя влезе в първия кабинет, имаме сериозни различия. Целите, които ние смятаме, че трябва да се следват, е средствата да отиват при всички български граждани и да се спре с това определени фирми да взимат големи поръчки, да са предварително избрани. Трудно виждам как ПП може да взаимодейства по този начин с някой. Затова ние търсим в момента хора, които много ясно искат да застанат на страната на гражданите". 

България е страната с най-голямото неравенство между бедни и богати в Европа и основната причина за това е, че всички еврофондове отиват при предварително избрани фирми с предварително нагласени поръчки, заяви той.

Дипломатическата криза София - Москва

Василев заяви, че решението за изгонването на руските дипломати е взето по препоръка на Външно министерство.

"Взето е по информация, предоставена от службите на Съвета за национална сигурност към премиера, където е имало и препоръка в съответния доклад на Външно министерство за точно 70 човека за бъдат отзовани. Поне това ни беше казано на заседанието на парламента. След това ДАНС са работили с Външно министерство и те си придвижват съответните ноти".

Аз смятам, че това решение е правилно, коментира Василев. По думите му, не България е страната, която търси конфронтация. "Русия започна конфронтацията - тя ни сложи в списък с вражески държави. Тя ни спря газа, въпреки че ние си бяхме платили. Няма как някой да каже: "Ти си вражеска държава, ние ще стреляме с ракети по Лондон и всички други вражески държави" и ние да се държим "те ни плюят все едно, че дъжд ни вали", на мнение е той.

Василев припомни, че това не е първият път, в който се прекъсват дипломатическите отношения между България и Русия. У нас ще останат 43 руски дипломати при 12 български в Москва. Това е два пъти повече от дипломатите, които Русия има в Холандия или Румъния, подчерта той. Василев прогнозира, че войната в Украйна може да продължи още 4-5 години.

Актуализацията на бюджета

Държавата няма да фалира заради допълнителните разходи в бюджета, категоричен е Асен Василев. "В момента имаме приходи с милиард и 100 милиона повече от разходите към 30 юни. Имаме над 8 млрд. лв. в единната сметка. Към момента имаме дълг, който е по-нисък от дълга в началото на годината. Фискално страната стои много стабилно, дори германският финансов министър Линднер говори по този въпрос", каза той. 

Допълнителният разход от 760 млн. лв., след който следва да има и приходи, е трудно изпълним, но изпълним, каза Василев. Всичко зависи от икономическата ситуация в последните 4 месеца на годината, но няма да има нищо драматично, което да застраши финансовите устои на държавата.

"Цените на електроенергията са овладени - видяхте, че парламентът гласува компенсации за бизнеса. Цените за бита са реално същите като миналия месец, увеличението е 2-3%. Горива и бензин за съжаление не произвеждаме и зависим от цените на петрола", заяви той.

Асен Василев коментира износа и цените на зърното, като подчерта, че в момента цената в България е вързана със световните борси и по-конкретно - с Чикагската. "Това води до две опасности", предупреди той. "Първо - цените на зърното ще скочат драстично през есента. В световен мащаб като се качат цените, това, че произвеждаме зърно, по никакъв начин не ни помага. Второто - зърното вместо да отиде при най-нуждаещите се, ще отиде при най-богатите държави. В голямата си част - в Китай", добави той. 

За да не се изправи Европа пред две едновременни кризи - високи цени на храните и потенциална мигрантска вълна, се обсъжда вариант, при който европейският пазар да остане свободен, но износът от Европа да се контролира.

Отношенията с президента

На въпрос как "Продължаваме промяната" възприемат президента оттук нататък - като партньор или като опонент, Асен Василев отговори: "На базата на разговора, който имахме днес - той си има конституционни правомощия, правителството и парламентът - също. Според мен, ако всяка от тези власти си стои в рамките на конституционните правомощия, няма да има нито проблеми, нито напрежение". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ