Асен Василев наказан със забележка за нецензурни квалификации в пленарна зала

Асен Василев наказан със забележка за нецензурни квалификации в пленарна зала

Асен Василев наказан със забележка за нецензурни квалификации в пленарна зала

Това, което чувам, са популистки лозунги и икономическа философия, която ако мога да обобщя с едно изречение, е "да го д**** бедните." Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на дебатите по вота на недоверие, който днес се разглежда като единствена точка на извънредно заседание на Народното събрание.  

Заради използваните нецензурни думи в определянето на финансовата политика, водена от ГЕРБ в последните 12 години, водещият заседанието Мирослав Иванов отправи устна бележка към вицепремиера. 

"Инфлацията може да се намали, когато се вдигнат лихвените проценти и това го знаете отлично. Лихвените проценти се вдигат от Европейската централна банка и това има директно отражение върху лева, тъй като имаме фиксиран курс лев-евро. Знам, че политически е удобно да се говорят глупости, но ако искаме да имаме истински икономически дебат за това как по-добре може да се управлява кризата, ние сме отворени във всеки един момент към този дебат. Това, което аз чувам от вас, не е предложение как по-добре да се управлява кризата, не е предложение как хората, които са най-силно ударени от инфлацията, да могат да бъдат защитени", посочи Василев. 

"Това е вашата икономическа философия, която вие проповядвате - да не вдигаме пенсиите, защото щяла да се вдигне инфлацията. Политиката, която вие провеждахте в последните 12 години, беше насочена към това богатите да стават по-богати, а бедните да си останат бедни. Политиката, която това правителство води в момента, е да се подпомогнат бедните, така че да не са под линията на бедност. Да се инвестира в образование, здравеопазване, инфраструктура, така че всички хора на България, да могат да се ползват и от еврофондовете, и от данъците, а не парите да изтичат в кюлчета, пачки и чекмеджета", добави той. 

Според Василев, предложението да се намали бюджетният дефицит би означавало да няма средства нито за бизнеса, за учителите, за лекарите, за инвестициите. "Такава икономическа политика това правителство няма да води. Вие я водите в последните 12 години и в резултат постигнахме най-голямото разделение между бедни и богати в Европа. Коефициентът на неравенство нарасна от 30 на 40 процента. Това е, което заварвам в тази държава, това е причината 400 хиляди човека да напуснат страната и да си търсят препитанието в друга държава, защото политиката, която вие провеждахте в последните 12 години, бе насочена към това богатите да стават по-богати, а бедните да станат по-бедни", заяви Василев.

Сооциалните политики и особено средствата за финансирането им са една от огневите точки на словесните сблъсъци между управляващи и опозиция в започналото обсъждане в парламента по внесения вот на недоверие срещу правителството. Бившият социален министър и настоящ депутат от ГЕРБ Деница Сачева критикува властта, че не казва откъде ще вземе средства за осигуряването на парите за възрастни през следващите 2 г. и се аргументира, че в представените разчети за актуализация на бюджета липсва 3-годишна бюджетна прогноза. Трябва да знаем ясно дали ще се вдигат данъци и осигуровки, или ще се взимат още заеми за да се изплащат пенсии, настоя тя. От думите ѝ стана ясно още, че ГЕРБ са внесли в НС контрапредложение за 15% ръст на пенсиите, запазване на добавката от 60 лв. до края на годината, а минималната пенсия да е 430 лв. Промените за индексация 1 октомври да отпаднат, защото не са добре обмислени и съгласувани, предвижда още предложението на ГЕРБ-СДС. Сачева попита защо България е на 20-то място по инфлация на храните - по данни на НСИ у нас тя била 22,7% , докато дори в Украйна била по-ниска.

Думите на Сачева предизвикаха остър коментар от  настоящия социален министър Георги Гьоков, който заяви, че през цялото си управление ГЕРБ са водели "ужасяваща политика". По думите му през 2017, 2018 и 2019 г. - годините на третото правителство на ГЕРБ пак са предложили "странни правила" за пенсиите.  "Министърът на финансите обясни политиката, която ГЕРБ водеше спрямо българите, няма да повтарям, защото звучи малко грубо", добави той, визирайки скандалната фраза от изказването на Василев преди това, с която той даде оценка на икономическата философия на опозицията. 

"Чакахте да измрат по-голямата част от тях, за да оправите пенсиите - това казват хората, аз само го провеждам. Излезте навън да попитате пенсионерите дали няма да повторят думите ми", продължи Гьоков с гневен тон от парламентарната трибуна.

ГЕРБ да се призоват за политиката от последните 12 години, призова финансовият министър Асен Василев, който отново взе думата. "За 12 г. не успяхте да направите това, което нашите "некадърни" правителства направиха за 12 месеца", обощи той. И съжали, че дори и с актуализацията делът на пенсиите от БВП у нас е 10,4%., а средният дял на пенсиите в Европа е 12%. "Не можем да постигнем средноевропейския дял. Причината е, че няма как за година да се наваксат 12 пропуснати", добави още Василев.  И увери, че нито държавата ще фалира, нито ще има проблеми с предстоящата актуализация на бюджета.

Ако трябва да избирам между кюлчетата и пачките, или фетиша на нулев финасов дефицит и това хората да живеят достойно, ще избера това пенсионерите да живеят достойно, увери Асен Василев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ