Бойко Рашков: Мястото в КПКОНПИ е вакантно, постът е предизвикателство

Бойко Рашков: Мястото в КПКОНПИ е вакантно, постът е предизвикателство

Бойко Рашков: Мястото в КПКОНПИ е вакантно, постът е предизвикателство

Нека да се задвижи процедурата в тази връзка, не само да слушаме намерения, и тогава да се прецени. Освен това знаете добре е, че е подготвен Законопроект за изменение и допълнение на закона за КПКОНПИ, а мястото е вакантно. Това заяви в ефира на bTV министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. 

"Това е едно предизвикателство, особено при съвременните условия, особено като се запознаем с идеите, заложени в новия проект за изменение и допълнение на закона за антикорупционната комисия и нейната дейност с нови правомощия, които включват и разследване на редица престъпления", посочи той.  

По думите му, Комисията в нейната разследваща структура се доближава до всяко разследващо поделение или служба в нашата страна. "Промяната няма да бъде голяма, защото е известно, че аз съм се занимавал с разследване доста продължителен период", отбеляза вътрешният министър. 

Премиерът Кирил Петков обяви преди дни, че вътрешният министър ще оглави КПКОНПИ, а депутатът от ИТН Станислав Балабанов коментира, това ще се случи, защото Бойко Рашков не може да се справи с реформата в МВР и няма смелост да съкрати 7000 души от системата. "Аз не знам този млад човек откъде си ги измисля тези неща, които лансира в публичното пространство, но прави неприятно впечатление неговата неосведоменост. Реформата в 98% е приключена, преструктурирали сме основни звена в това министерство. Постарали сме се това да направим с участието на абсолютно всички ръководни длъжностни лица в цялата страна", добави Рашков. 

Вътрешният министър посочи, че не е вярно, че трябва да бъдат съкратени 7000 души. "Освободени от работа са около 2000 души за 6 месеца. Повечето от тях са с надхвърлили с няколко години пенсионната възраст и тук няма никакъв конфликт. Предстои да бъдат съкратени не повече от 2000 души", обясни той.

"Направено е главното голямо, което се очакваше да се промени – структурата на министерството на вътрешните работи да се пригоди към съвременните условия. За съжаление 20 години нито един от ръководителите, които са били в министерството, не е предприел подобни действия", отбеляза още Бойко Рашков. 

Министърът на вътрешните работи съобщи вчера, че с пари за ремонти на пътища и от авансови плащания за лотове на АМ "Хемус" са построени вили, а други суми били преведени в сметка в Обединените арабски емирства. "Става дума за десетки милиони. Доказателствата, които има до момента са за лот 5 и лот 8, другите се разследват", припомни той. 

Рашков посочи, че МРРБ не е дало на съд нито една фирма, която е работила по договори за такова строителство. Според него, досегашните договори трябва да се проконтролират от български съд и едва тогава да се правят нови поръчки. 

"Надяваме се, че в най кратки срокове разследването ще приключат. И още по голяма е надеждата, че българските прокурори, които наблюдават, контролират това разследване ще стигнат до решение да внесат обвинителен акт в компетентния съд", заяви Бойко Рашков.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ