БСП залага на политически, а не на експертен кабинет

БСП залага на политически, а не на експертен кабинет

БСП залага на политически, а не на експертен кабинет

БСП ще заложи за политически, а не на експертен кабинет. Това заяви лидерът на политическа партия „БСП за България” Корнелия Нинова по време на консултациите с президента Румен Радев за връчване на третия мандат за съставяне на правителство в рамките на този парламент. Заедно с нея, на "Дондуков" 2 се явиха Георги Свиленски и Атанас Зафиров.

Във встъпителното си приветствие държавният глава очерта предизвикателствата, пред които ще бъде изправен бъдещия кабинет. „Няма дългосрочен договор за доставка на газ, което ще отслаби конкурентоспособността на българската индустрия и ще доведе до тежки зимни месеци за българските граждани. БСП не веднъж е била част от управлението на страната и затова няма смисъл да дискутираме какво означава точно сега държавата да остане без правителство, което трябва да решава неотложни задачи и то в момент, когато партиите чертаят разделителни линии”, посочи Радев. Той още веднъж напомни на представителите на БСП с каква отговорна задача се наемат и колко е важно да предложат формула за изход от политическата криза. „Готови ли  сте и с кого да влезете в диалог и с каква програма да се сформира стабилно правителство не само за преодоляване на кризите, но и да вземе такива важни решения, за да не остане България в периферията на Европа”, подчерта президентът.

На свой ред Корнелия Нинова увери, че БСП, като част от управляващата коалиция, е напълно наясно със сложната ситуация в последните 6 месеца. „Оставяме икономиката на страната стабилна. Успяхме да я преведем през тежката зима и отчитаме 20%-ен ръст на индустриалното производство – най-значителният от всички останали страни-членки на ЕС”.

Лидерът на партията подчерта, че БСП напълно разбира сложността на ситуацията и декларира готовността ѝ да положи необходимите усилия да гарантира работещ парламент и стабилно правителство. „В основата е програмата, която разработихме с коалиционните партньори от Продължаваме промяната и Демократична България. Тя е много конкретна, като законодателство и съответни конкретни стъпки, и има три основни приоритета: да бъдем социална партия в правителството – разписани са мерки в подкрепа на семействата и преизчисляването на пенсиите; стабилна икономика – подкрепа на бизнеса в предстоящата тежка зима; и преодоляване на наследството на ГЕРБ. Адекватната политика може да бъде постигната само с изкореняването на корупцията”, категорична е Нинова.

Лидерът на БСП заяви, че разговори с ГЕРБ и ДПС са немислими, но всеки, който припознава тази програма като своя, е добре дошъл в коалицията. Според нея е логично „Промяната” да излъчи премиер като най-голяма политическа сила, но пък бе категорична, че политическият кабинет е предпочитан пред експертния, тъй като не бива да се размива политическата отговорност в очакването на тежката за страната зима.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ