Избираме на втори тур 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони

Избираме на втори тур 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони

Избираме на втори тур 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони

Втори тур на местните избори у нас се провежда днес. В него ще може да упражним правото си на глас в около 7250 секции като този път ще може да се гласува и с машини. Изборният ден започна в 7.00 и ще приключи в 20.00 като на места може да бъде удължен до 21:00 ч., ако пред секцията има негласували избиратели

По данни на ЦИК днешният ден е решаващ за избора на  91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони. В 4 кметства ще има балотаж, в който ще участват 3-ма кандидати, тъй като вторият и третият кандидат са с равен брой гласове. Това са кметство Сухозем в Община Калояново, област Пловдив; Драгаш войвода в община Никопол, област Плевен; кметство Добрина в община Провадия, Варненска област; кметство Васильово в община Тетевен, област Ловеч.

Малко над 6.3 млн. българи имат право на глас на втория тур на местните избори.

Днес ще могат да гласуват и тези избиратели, които между първия и втория тур са придобили избирателни права, включително навършилите 18 години към изборния ден.

От избирателните списъци са изключени тези, които са загубили избирателни права между двата тура.

В списъците са включени и избирателите, които са подали заявления за гласуване по настоящ адрес.

За гласуване с подвижна Секционна избирателна комисия нови заявления не трябва и не могат да бъдат подавани. Те ще бъдат подготвени на база подадените заявления за първи тур, но там, където има включени в избирателния списък по-малко от 10 души, избор с тази комисия не следва да бъде произвеждан.

Коментари

ewxbawvfp

02 ноември 2023, 02:38ч.

Коментарът е блокиран от медератор.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ