Даниел Митов: Няма никакъв смисъл в момента да вървим на нови избори

Даниел Митов: Няма никакъв смисъл в момента да вървим на нови избори

Даниел Митов: Няма никакъв смисъл в момента да вървим на нови избори

Дано да го бъде парламента, защото последните три години преживяхме достатъчно турбуленции. Няма никакъв смисъл от това в момента да вървим на нови избори. Това заяви пред Нова телевизия Даниел Митов от ГЕРБ.

 „Това не означава, че няма да се случи евентуално, но засега не. Дано да проработи тази формула, въпреки че е много екзотична и в един момент ще трябва да се преосмисля“, каза той.

По думите му големият проблем в момента е, че тежестта и политическата легитимност се измести към парламента в такава степен, че никой не гледа към изпълнителната власт като към авторитет, който задава пътя и тона.

„Заради екзотиката в тази формула партийните лидери са в парламента - те не са министри,  премиер, вицепремиер и т.н., а са в парламента, и затова всичко гледа натам. Затова всичко преминава през тази верига, която налага непрекъснати консултации. В същия момент няма формула и механизъм, който да официализира структурата на сглобката“, каза Митов, като добави, че с работи по такъв механизъм, но той не знае „какво е изработено“.

„Говори се непрекъснато за това как един момент ще трябва да приемем механизъм за координация и взимане на решения. Дори да се създаде такъв механизъм, отново ще продължава да ражда същите проблеми, поради простата причина, че самото правителство няма да е съставено от лидерството на партиите, които имат тежест в парламента”, уточни той.

Митов добави, че не напразно развитите демокрации, когато съставят правителство, слагат лидерите си отпред като министри, министър-председател, за да се пренесе легитимността и правителството да може да върши работа. „Министрите да разчитат на подкрепата на парламентарните си групи”, добави още той.

На въпрос дали според него лидерите на партиите в сглобката трябва да бъдат част от Министерския съвет, Митово отговори: „Констатирам факт, по принцип така се прави. Заради обстоятелствата в последните няколко години имаме правителство, подкрепено от някакво мнозинство, което върши нещо. Честно казано, не знам какво се върши, но от време на време се появяват някакви работи, които ни изненадват. И публично започват да се развиват сюжети, без които може да си мине при по-добра комуникация“.

Що се отнася до възможността при ротацията през март, когато Мария Габриел ще оглави правителство, част от министрите да са партийни лидери, Митов каза, че е рано да се говорили за това. „Дайте първо да минем през промените в конституцията и гласуването на бюджета, това са тежки упражнения“, коментира той.

„Когато стигнем до ротацията март месец, ясно е, че Мария Габриел трябва поема поста на министър-председател. Оттам насетне можем да коментираме има ли някакво рекалибриране на начина, по който функционират механизмите в момента в (не)коалицията“, каза Митов.

Той заяви, че сега фокусът трябва да бъде върху неща, които предстои да се случат с оглед на това да бъдат решени проблеми, трупани с години. „За мен е важно, в момента, да се мине през промените в Конституцията. Това е много тежък тест за това дали въпросната конфигурация има

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ