Денков: 5 положителни констатации, 2 критични препоръки и 2 препоръки към НС има в доклада на ЕК за България

Денков: 5 положителни констатации, 2 критични препоръки и 2 препоръки към НС има в доклада на ЕК за България

5 положителни констатации има в доклада на ЕК за България, две критични препоръки за недостатъчен напредък в промените, които се очакват от страната и две препоръки, които са най-вече на вниманието на Народното събрание. Това заяви в началото на правителственото заседание премиерът акад. Николай Денков.

"Това, което се отчита като съществен напредък са въвеждането на механизма за ефективна отчетност и наказателна отговорност на главния прокурор и въвеждането на съдебен контрол върху отказите на прокурора за образуване на наказателно производство. Това е законодателство, което се очаква от България повече от 10 години и последното Народно събрание успя да го приеме още в началото на своята работа", каза Денков.

Втората положителна констатация е подобреният национален координационен механизъм за върховенство на правото.

Третата е приемането на законодателство за разширяване на обхвата на правната помощ и въвеждането на задължителна медиация по определен тип дела.

Четвъртата положителна констатация е свързана с медийната свобода в България и по-специално сформирането на работна група за законодателни промени за свобода на медиите и плурализма. 

Петата констатация е свързана със закриването на специализираните съдилища и специализираната прокуратура, отчете Денков. 

ЕК обаче отбелязва притеснения, свързани със състава на Висшия съдебен съвет и на Инспектората към него. Промени, които се очаква да бъдат решени в следващите седмици и месеци в замисимост от темпото, с което работи Народното събрание, посочи премиерът. 

Критични са и констатациите в сферата на превенцията и противодействието на корупцията - най-вече свързани с липсата на осъдителни присъди за корупция във висшите етажи на властта. 

Ясно е показано като възможности са въведените в Народното събрание предложения за законодателни промени, свързани с реформиране на КПКОНПИ и необходимостта част от тези промени да бъдат допълнително развити с промени в Конституцията - дейност, която стартира в това Народно събрание, но ще отнеме поне няколко месеца, за да бъдат взети като законодателни решения, добави Денков. 

"Европейската комисия стигна до извода, че София и Букурещ задоволително изпълняват условията, поставени по Механизма за сътрудничество и проверка по време на влизането им в ЕС. Сега се предприемат остатъчни последни стъпки и Комисията започва последни стъпки към окончателно затваряне на този механизъм за двете страни-членки", каза Николай Денков, който цитира заключението на доклада. 

Крайното решение обаче зависи от Европейския Съвет, посочи премиерът. "Така че не трябва да се успокояваме от положителните констатации, а трябва да изпълним в пълнота това, което е заложено като възможности, така че на следващия Европейски Съвет ние да можем да отчетем пълно изпълнение на препоръките", добави Денков.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ