Парламентът се съгласи с ветото на президента върху Закона за енергетиката

Парламентът се съгласи с ветото на президента върху Закона за енергетиката

Парламентът се съгласи с ветото на президента върху Закона за енергетиката

Депутатите приеха наложеното частично вето на президента Румен Радев върху промените в Закона за енергетиката, които уреждат балансирането на енергийната система. По предложение на депутата от ГЕРБ- СДС и председател на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев, Законът за енергетиката бе приет на второ гласуване, с което депутатите се съобразиха със спорните точки в закона.  

Припомняме, че в сряда държавният глава  подписа указ, с който връща за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, приет от 48-ото Народно събрание на 12 януари 2023 г. 

Тогава с приетите промени депутатите решиха до синхронизирането на търговските платформи на  "Българска независима  енергийна борса" до 31 декември 2023 г. към 15-минутен период на доставка финансовият сетълмент, изготвян от Електроенергийния системен оператор, да се извършва на времеви интервал от един час.

Държавният глава обаче не приема този текст, заложен в параграф 24 на Закона енергетиката.  "С § 24 от Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, е приета разпоредба, която се отклонява от посочените норми на Регламент (ЕС) 2017/2195 и Регламент (ЕС) 2019/943. Тя отлага вече въведеното в България задължително балансиране за 15 минути и връща сетълмента, извършван на времеви интервал от един час. Ако периодът на сетълмент не е максимално близо до часа на доставка, резултатът ще е по-неточно прогнозиране от страна на търговските участници и отчитане на по-високи количества търговски небаланси. Вследствие на това операторът ще реализира по-високи разходи за регулиращи мощности и може да се стигне до намаление на водните запаси в големите язовири. Увеличението на разходите за регулиране на оператора ще доведе и до по-висока цена на балансиращата енергия, което ще бъде с неблагоприятен финансов ефект за потребителя. Търговският износ и обменът на електрическа енергия с други държави също ще бъдат засегнати ", се казва в  мотивите на президента Радев към ветото.

На заседанието си днес депутатите гласуваха параграф 24 да бъде отхвърлен. Според депутата  от "Български възход"  Георги Самандов обаче ветото е необосновано и президентът е бил подведен.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ