Енергийната комисия не прие дерогацията за руския петрол да отпадне от 1 януари или на 15 март догодина

Енергийната комисия не прие дерогацията за руския петрол да отпадне от 1 януари или на 15 март догодина

Енергийната комисия не прие дерогацията за руския петрол да отпадне от 1 януари или на 15 март догодина

Енергийната комисия не прие дерогацията за вноса на руски петрол в България да отпадне от 1 януари или на 15 март 2024 г. За по-малко от 5 минути депутатите от парламентарната енергийна комисия отхвърлиха два законопроекта, отнасящи се до отпадането на дерогацията на компанията "Лукойл" в България. Председателят на комисията Делян Добрев свика извънредно заседание и подложи на гласуване текстовете без дебати, предава БНР. 

Предложението за отпадане на дерогацията за вноса на руски петрол от 1 януари 2024 г. бе внесено вчера от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, от председателя на Комисията по енергетика в НС Делян Добрев от парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС и от Йордан Цонев от ПГ на ДПС.

Предложението за отпадане на дерогацията не по-рано от 1 март 2024 г. и не по-късно от 15 март 2024 г. бе внесено от Кирил Петков от ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България" и група народни представители на 16 ноември. 

"Законопроектите са идентични, темата е дискутирана за 17-и път ми се струва, в Енергийна комисия. Нито едното, нито другото предложение не е прието, но ще внесем доклад и ще ги разгледаме в пленарна зала вероятно в утрешния ден", коментира председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев. 

"Днешното заседание е извънредно, буквално е свикано в последните минути", коментира Венко Сабрутев от ПП-ДБ. 

Припомняму, че в срок до 1 октомври 2024 година, когато окончателно се отменя дерогацията, "Лукойл Нефтохим Бургас" АД трябва изцяло да преработва петрол с неруски произход. Това решиха депутатите с приетите на второ четене разпоредби от законопроекта за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ