ГЕРБ: Някой прибира по 10 милиона на ден от скъпото гориво

ГЕРБ: Някой прибира по 10 милиона на ден от скъпото гориво

ГЕРБ: Някой прибира по 10 милиона на ден от скъпото гориво

Защо горивата у нас продължават да поскъпват, при положение, че страната ни разчита главно на по-евтиния руски петрол?, попитаха на брифинг в кулоарите на парламента Делян Добрев и Томислав Дончев от ГЕРБ. "В последната седмица, в Народното събрание се вълнуват главно от пазара на депутати. Българските граждани се вълнуват от един много по-важен пазар - пазара на горивата и какво се случва на него.", заяви Делян Добрев. Предложихме да се създаде временна анкетна комисия, която да изследва какво се случва на пазара на горива, но както виждате тя не попада в дневния ред, защото явно някой има интерес да не се разбере истината за горивата и затова решихме да покажем ние какво се случва, допълни той.

Обясненията за поскъпването са, че едва ли не петролът е скочил. Само че, това не е вярно, защото българската рафинерия не ползва петрол от сорта Брент, а уралски нефт, който от началото на войната поевтинява, заяви Делян Добрев. Преди това, в продължение на година нямаше изменение в цените на нефта и двата сорта бяха на едни и същи нива. Нямаше и продължава да няма изменение на акцизите, нито на ДДС-то. А в същото време горивата за последната една година са с 1 лев по-скъпи. Само за последните 6 месеца цената на масовия дизел дизел и на масовия дизел са скочили с 36 и 37%, посочи още той.

В подкрепа на цитираните от него данни Делян Добрев показа и статистики на "Блумбърг", според които от февруари насам т.г. уралският нефт е поевтинял и средната цена през май е била 78 долара на барел. По думите му, след войната в Украйна уралският нефт е с 30% по евтин.

"Ние питаме, ако няма увеличение на цената на петрола, акциза и ДДС-то са същите, защо за последните 6 месеца бензинът и дизелът скочиха с 1 лев. Защо купуваме евтин руски петрол, а плащаме скъп американски Брент? Това е разлика от 1 лев на литър. Някой ни "дере" и ги прибира в собствения си джоб”, заяви Добрев.  

Ако днес заредите 40 литра, в нечии джоб влизат 40 лева, изчисли Добрев. „Общата консумация в България на година е 3,5 милиарда литра. Всички ние купуваме на ден по около 10 милиона литра. По 1 лев разлика – някой прибира по 10 милиона на ден. Управляващото мнозинство ни занимава с всичко друго, но не и с това какво се случва на пазара на горива”, каза още депутатът от ГЕРБ.

Предложението за създаването на временна комисия за цените на горивата е било внесено от ГЕРБ-СДС миналата седмица. "Получихме подкрепа за това и от "Демократична България и трябваше предложението да влезе като първа точка в дневния ред в петъкя. Не само, че не беше разгледана в петък, но я нямаше като точка в седмичната програма", каза Добрев.  

"Колективното обществено съзнание с вълнение следи какво се случва в пленарна зала – дали ще има още политически мигранти, дали ще се намерят още няколко депутата, които да спасят кабинета. А какво се случва през това време – плаща всичко по-скъпо. Ако това правителство се занимава с нещо, то е собственото му оцеляване. Аз сe боя, че в ролята на опозиция, ние не можем да излекуваме нито един от тези пороци и единственото, което можем да сторим, е да опишем щетите. Каквито и усилия да се полагат и каквито и пари да се инвестират, дните на това правителство са преброени", каза депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
Цитат на деня
Борисов: Разбрахме се с Асен Василев, ще го подкрепим за бюджета и данъчните промени
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка