„Медиана“: Същите партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес

 „Медиана“: Същите партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес

В парламента биха влезели същите пет партии, които и сега са в народното събрание, ако изборите бяха днес, сочат данни от проучване на „Медиана“, направено в периода 18-24 юли.

Конфигурацията им също ще е сходна, като подкрепата за ГЕРБ-СДС е 23,3%, а за „Продължаваме промяната-Демократична България“ - 18%. Според проучването на трета позиция се нарежда  „Възраждане“ с подкрепа от 15,4%, следвана от ДПС с 12,9%. За БСП биха гласували 9%, а за „Има такъв народ“ - 5,4%.

Президентът се ползва с най-високо доверие сред участниците в проучването, а сред политическите лидери с най-висока подкрепа са Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Костадин Костадинов.

На въпрос „ Кои от тези политици (независимо от вашите политически предпочитания и симпатии) бихте казали, че са наистина добри политици?“, 53% от респондентите са отговорили Румен Радев. Следват ГЕРБ Бойко Борисов с 29%, лидера на БСП Корнелия Нинова с 23% и лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов също с 23%.

47% от участниците в проучването са заявили, че правителството на Николай Денков ги разочарова, 20% са на противоположното мнение и посочват, че кабинетът им вдъхва надежда. 33% са заявили, че не могат да преценят.

Основната промяна в обществените нагласи е повишената тревожност по отношение на опасността от глобална, световна война. Само за три месеца хората, които смятат, че има сериозна опасност от световна война (в която и България ще бъде засмукана) се е увеличил с 16 % и вече това са близо половината от пълнолетното население (47%), отбелязват от агенцията.Според социолозите от „Медиана“ реакцията на българското общество по отношение на тази засилваща се тревожност и опасения се обобщават като подчертан стремеж за изолационизъм - дистанциране на България от конфликта в Украйна, дистанциране от основния наратив на ЕС и НАТО, дистанциране от еврозоната.

Само 26% от пълнолетните оценяват агресията на Русия като непредизвикана и неоснователна (36 % смятат, че Русия е била предизвикана да нападне);  65 % смятат, че България не трябва да дава оръжие за Украйна (17 % са „за“); 60% считат, че в този конфликт България не трябва да подкрепя нито Русия нито Украйна и трябва да бъде максимално неутрална (19 % са за подкрепа на Украйна; 9 % смятат, че трябва да подкрепяме Русия). 

По отношение на еврото (еврозоната) общественото мнение също е в остър дисонанс със заявените намерения на управляващите. Само 21% смятат, че е добре да заменим лева с евро в близките две-три години срещу 59%, които казват „Не му е сега времето“. Половината от пълнолетните смятат, че е задължително да се проведе референдум за еврото и само 11% смятат, че не трябва да се провежда референдум.

Изследването е проведено в периода 18-24 юли с 976 души чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция „Медиана“ и е реализирано със собствени средства.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ