Нанси Пелоси отказа да подкрепи Байдън като кандидат на демократите за президентските избори

Нанси Пелоси отказа да подкрепи Байдън като кандидат на демократите за президентските избори

Бившият председател на Камарата на представителите от Демократическата партия Нанси Пелоси в сряда отказа изрично да подкрепи президента Джо Байдън като кандидат за президент на партията и насърчи колегите си в Конгреса да спрат да правят публични изявления за или против Байдън,  предаде CNBC.

„Нека просто изчакаме. Каквото и да мислите, кажете на някого лично, но не е нужно да го излагате на масата, докато не видим как ще вървят нещата тази седмица“, каза Пелоси в „Morning Joe“ на MSNBC.

Позицията на Пелоси бе изненадваща, тъй като Байдън многократно е настоявал, че няма да се откаже от надпреварата срещу бившия президент Доналд Тръмп и каза, че решението му е окончателно.

Внимателно формулираните коментари на Пелоси предполагат, че тя вярва, че Байдън все още решава дали да остане начело на билета или не.

Пелоси отдавна е един от най-близките съюзници на Байдън в Конгреса, така че нейният отказ да подкрепи Байдън като номиниран - както вече го направиха десетки демократи - предизвика вълни в Капитолия в сряда.

Забележките на Пелоси дойдоха две седмици след натиска на Байдън от стена до стена, за да докаже на демократите и избирателите, че спиращото му, слабо представяне в дебата на 27 юни е просто „епизод“, както каза Пелоси миналата седмица, а не доказателство за „условие .” Досега публичните изяви на Байдън не са направили много, за да потушат опасенията на демократите за здравето му.

„Няма да ходя никъде“, каза Байдън тази седмица в интервю, също в „Morning Joe“. „Абсолютно вярвам, че съм най-добрият кандидат да победим Доналд Тръмп през 2024 г.“

В резултат на това тази седмица събитията на Байдън на срещата на върха на НАТО във Вашингтон идват с допълнителен натиск да докаже на демократите, че той е достатъчно здрав, за да победи Тръмп през ноември и да изкара втори, четиригодишен мандат.

Натискът върху Байдън да представи изкупителни публични изпълнения тази седмица идва, когато гласовете, които го призовават да се откаже, стават все по-силни.

Във вторник сенатор Майкъл Бенет, стана първият сенатор от Демократическата партия, който публично обяви, че не вярва, че президентът може да победи Тръмп, въпреки че не стигна толкова далеч, че официално да го призове да напусне надпреварата.

От другата страна на Капитолийския хълм натискът е по-открито изразен. Също във вторник представителят на Камарата на представителите Мики Шерил, стана последният в нарастващия списък на демократите в Камарата на представителите, които официално призоваха президента да напусне надпреварата.

В частни срещи и обаждания още повече депутати от Демократическата партия, донори и стратези изразиха загриженост относно годността на Байдън да организира изтощителна кампания и след това, ако спечели през ноември, да прекара още четири години в Овалния кабинет.

„Зависи от президента да реши дали ще се кандидатира“, каза Пелоси. „Всички го насърчаваме да вземе това решение, защото времето изтича.“

В отговор на коментарите на Пелоси, кампанията на Байдън посочи писмо, изпратено от президента до демократите в Конгреса в понеделник, в което се повтаря неговата отдаденост да остане в надпреварата и призовава законодателите да се обединят зад него. Кампанията също така изготви списък с депутати от Демократическата партия, които са направили публични изявления, изразяващи подкрепа за Байдън.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ