България

Политика

|

Общество

|

Николай Денков: Виждаме опити от всякакви страни да се блокира правителството 

Николай Денков: Виждаме опити от всякакви страни да се блокира правителството 

Николай Денков: Виждаме опити от всякакви страни да се блокира правителството 

Виждаме опити от всякакви страни да може да се блокира правителството. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента Николай Денков от "Продължаваме промяната – Демократична България".

"Едно правителство и парламент трябва да работят за постигането на цели и решаване на задачи. Ако задачата е оправяне на правосъдната система, това осмисля съставянето на правителство. Аз не искам да съм лице, зад което ще направим подмяна на промени. Затова е важно законодателната програма да върви по начина, по който беше планирана", каза Денков. Той постави съдебната реформа и текущото приемане на промените в НПК и Закона за съдебната власт като условие за съставянето на правителство.

Денков изрази разочарование от гласуваното вчера от правната комисия като заяви, че са "осакатени текстове".  Напрежение възникна между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за решение, свързано с начина, по който във Висшия съдебен съвет ще бъдат избирани двамата големи съдии - на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд.  

"ГЕРБ -СДС казаха, че ще приемат т.нар. "Крумови закони", но вчера в правна комисия бяха осакатени част от текстовете. Много е важно да видим как ще се развие тази част. Ако започнем да подменяме текстовете, почваме да гласуваме закони, които няма да постигнат истинска съдбена реформа, то аз не знам дали бих искал да продължаваме в тази посока. Това е много по-важно, отколкото министерските постове", обясни още Денков. 

По думите му, разделението е голямо накъде ще тръгне България през следващите години и залогът е голям. "Това, което каза г-н Петков е достатъчно ясно. Нека да видим какво ще каже днес Радостин Василев. Доколкото знам се е похвалил, че има с него институции и хора от криминалния контингент, които това ги интересува. Ще се опитам доколкото можем спокойно да минем през тези препятствия. Мисля, че и Мария Габриел има желание да се види краен резултат, но няма да е лесно", заяви още акад. Денков.

Междувременно, от ПП-ДБ публикуваха и своя позиция по отношение на приетите промени от Комисията по правни въпроси. "От ПП-ДБ няма да си затворим очите за безобразията в правна комисия и за осакатяването на текстовете на кабинета "Петков", на Надежда Йорданова и Крум Зарков, особено преходните разпоредби на НПК към Закона за съдебната власт. От правителството с втория мандат има смисъл само ако законите, които отдавна са на дневен ред и са нужни на българското общество, се гласуват по начина, по който са замислени, а не се осакатяват с фалшиви аргументи". 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Най-важният критерий за успех в живота според Уорън Бъфет
На днешната дата, 7 юни. Имен ден празнуват Валери и Валерия
Иран направи първата си неуловима хиперзвукова ракета
Apple представи първите си очила за смесена реалност
Зеленски: Украйна получи сериозна оферта за изтребители Ф-16
Продължават масовите евакуации след частичното разрушаване на язовирната стена на Каховската ВЕЦ
Пак скандали в парламента, този път заради избора на Делян Пеевски за член на конституционната комисия
Над 75% от българите трудно покриват ежедневните си разходи