Ново напрежение в парламента - опозиция и управляващи се скараха заради териториалните планове

Ново напрежение в парламента - опозиция и управляващи се скараха заради териториалните планове

Ново напрежение в парламента - опозиция и управляващи се скараха заради териториалните планове

Териториалните планове за справедлив преход отново предизвикаха напрежение между опозиция и управляващи. На днешното заседание мнозинството от депутатите отхвърли предложението на БСП за незабавно изтегляне на териториалните планове, преработването им и едва тогава да се върнат на Брюксел. След това Тошко Йорданов от "Има такъв народ" обяви за безсмислено гласуваното вчера споразумение между правителството и синдикатите в енергетиката.

"Народното събрание прие едно решение, което е безсмислено. Когато спорят две страни - управляващи и протестиращи, за да има решене, трябва да има съгласие от двете страни. А ние имаме съгласие само от управляващите, а другите са на "Тракия" и Хаинбоаз. Защо приехме нещо, което е вашата гледна точка, другата не се съгласи и хората са на магистралите?", заяви Тошко Йорданов от ИТН. 

"Току що, г-н Йорданов, скъса пет от шестте искания, с които протестиращите дойдоха на преговорите", каза Васил Стефанов от ПП-ДБ, а Йорданов му отвърна с думите: "Идете и го обяснете това на магистралата". 

"Щом блокадите на магистрала "Тракия" остават, въпреки подписаното и гласувано споразумение с енергетиците, явно има някакво недоверие", заяви пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Ето защо според него е важно гласуването на Закона за енергетиката в парламента. "Държа това, което сме подписали, да бъде изпълнено. В момента имаме една много силна работеща законодателна власт. Всичко, което се е случило с Украйна, мина първо през парламента. В енергетиката по същия начин, за правосъдната реформа - също", поясни Борисов и прогнозира, че ако правителството работи добре, може да изкара пълен мандат.

Междувременно блокадата на магистрала "Тракия" край Стара Загора остава. Протестиращите заявиха, че няма да освободят движението, докато не бъдат изтеглени териториалните планове за справедлив преход, които кабинетът изпрати на ЕК в края на миналата седмица. Остава блокиран и Проходът Република край Гурково. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ