ПП и ДБ сезираха Конституционния съд заради промени в Изборния кодекс

ПП и ДБ сезираха Конституционния съд заради промени в Изборния кодекс

ПП и ДБ сезираха Конституционния съд заради промени в Изборния кодекс

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" внесоха жалба в Конституционния съд срещу промени в Изборния кодекс. В жалбата, подписана от около 70 народни представители, двете партии искат да бъдат обявени за противоконституционни текстове от Изборния кодекс, приети в началото на декември 2022 г.  

Оспорва се въвеждането на избор пред част от гражданите как да гласуват – с хартиена бюлетина или с въведената "бюлетина, отпечатана на машина". Причината за недоволството на ПП е, че такъв избор имат само част от гласоподавателите - тези, които гласуват в избирателни секции с над 300 избиратели, а гласуващите в секции с под 300 избиратели, нямат право на избор. 

"Това е неравнопоставено третиране на българските граждани", коментира зам.-председателят на Народното събрание и депутат от ПП Никола Минчев.  

Втората тема в искането на депутатите до КС, е "превръщането на машинното гласуване в отпечатване на бюлетини". 

Народните представители искат произнасяне на конституционните съдии и по начина на приемане на промените в Изборния кодекс. "Промените, които бяха приети на първо четене са много по-малки по обхват, отколкото това, което в крайна сметка се прие. Това, което беше направено, тоталното прекрояване на Изборния кодекс между първо и второ четене, това са на практика промени, минали само един път през пленарна зала", коментира Никола Минчев, цитиран от БТА и БНР. 

Изборният процес в България трябва да не създава каквито и да е съмнения във всички български граждани, добави той, но изрази съмнения Конституционният съд да се произнесе преди предстоящите парламентарни избори през април. 

На въпрос дали това е стъпка към обединение на двете партии, първа предизборна коалиционна проява, Атанас Славов от ДБ отговори: "Заедно работихме по искането до КС, работим заедно последната една година, това е стъпка към засилване на нашето партньорство". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ