ПП с едно условие за ново правителство: Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ

ПП с едно условие за ново правителство: Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ

ПП с едно условие за ново правителство: Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ

Приемане на закона за КПКОНПИ и избирането на Бойко Рашков за шеф на комисията за противодействие на корупцията е основното условие, поставено от "Продължаваме промяната" на започналите днес преговори за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент. След като получи вчера третия мандат, БСП започна консултации с досегашните си партньори от управляващата коалиция. Първите разговори бяха с ПП и продължиха около 40 минути. "Единственото условие, което ние поставихме е да сме сигурни, че има работещо антикорупционно мнозинства в парламента, което да се докаже, като по време на преговорите да се приеме закона за КПКОНПИ и се избере Бойко Рашков за шеф на комисията за противодействие на корупцията.", заяви Асен Василев след разговорите. Темата беше заявена и от Кирил Петков в началото на срещата

Имаме сериозно желание да направим редовно правителство. Нямаме никакво намерение да имитираме преговори, да тупаме топката и да чакаме избори. Това заяви председателят на БСП, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова в началото на разговорите в Народното събрание с "Продължаваме Промяната". 

Партията започна преговори за съставяне на нов кабинет в рамките на 47-ото Народно събрание, след като вчера получи третия проучвателен мандат от президента Румен Радев. От партията посочиха, че номинацията за премиер трябва да е от "Продължаваме промяната" - най-голямата политическа сила в този парламент. От Левицата няма да търсят подкрепа от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". 

"На тази първа среща имаме да ви кажем четири неща – да ви благодарим и да отчетем, че като правителство досега свършихме много добри неща, оставяме страната във финансова стабилност, икономически растеж и с много добра социална политика. На второ място – загрижени сме за месеците, които предстоят, нови предизвикателства ни чакат и затова смятаме да положим усилия да съставим редовно правителство, трето – имаме намерение да стъпим върху програмата, която заедно изработихме и четвърто – нямаме намерение да тупкаме топката", каза в началото на срещата Корнелия Нинова, лидер на БСП. 

Нинова уточни, че преговорите ще стъпят на управленската програма, която беше обсъдена и одобрена от „Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“ при опита да се състави правителство с първия мандат на ПП. 

Вие сте водещата сила, очакваме от вас да ни предложите министър-председател, обърна се тя към представителите на "Продължаваме промяната".

Допълнителна политическа криза не трябва на България, заяви съпредседателят на ПП и премиер в оставка Кирил Петков. "Работихме много конструктивно, особено относно социалната политика. Имаме най-големия растеж в Европа на индустриалното производство", заяви той.

Петков отбеляза, че има 22 закона, които трябва да бъдат приети в следващите месеци във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост. 

"Важно е във всички аспекти на Плана за възстановяване да напреднем. Ще говорим за политики", допълни Кирил Петков. Той благодари за възможността да говорят за политики и отбеляза, че програмата, около която са се обединили, е много важна за тях, като първа точка е законът за КПКОНПИ, заедно с избора на Бойко Рашков.

Нинова посочи, че днес ще потърсят и другите партньори от досегашната коалиция и че се надява накрая и четирите формации да седнат на масата за преговори на основата на изработената вече програма. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ