Премиерът определи като "чудновати" мотивите на ГЕРБ-СДС към вота на недоверие

Премиерът определи като чудновати мотивите на ГЕРБ-СДС към вота на недоверие

Премиерът определи като "чудновати" мотивите на ГЕРБ-СДС към вота на недоверие

"Това, което чухме, ме озадачи. Аз внимателно прочетох вашите мотиви, тезите наистина са чудновати." С тези думи от парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков коментира мотивите към предложението на ГЕРБ-СДС за вота на недоверие, които бяха представени в зала от Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС. Опозицията обяви преди седмица, че вотът е за провала на правителството във финансово – икономическата политика.

Петков даде като пример някои от тезите в мотивите към вота на недоверие. "Има рекорден износ, но в номинално изражение, което е в резултат от пропуснатата неконтролируема инфлация". Имате икономисти при вас. Какво означава това? Означава, че едни фирми, български, са успели да изнесат своите стоки и услуги на високи цени на външните пазари. Това може да се случи по две причини - едната е по-висока добавена стойност, втората е инфлация на външните пазари. Но не може да бъде на базата на инфлация в България. Това не може да бъде икономически аргумент", заяви Петков, като след изказването му последваха аплодисменти. 

Той беше категоричен, че подобен тип "грешни внушения" са правени непрекъснато през последните шест месеца.

Петков цитира и друг мотив: "Предварителните данни на НСИ ни показаха, че растежът през първото тримесечие е 4%, а не 4,5% и дадоха сигнал, че икономическият срив е реално започнал". Какъв икономически срив, когато говорим за 4% растеж през първото тримесечие", запита Петков. По думите му, растежът в Германия е бил по-нисък от този в България за първото тримесечие. 

Премиерът изброи и някои постижения на правителството:

  • увеличението на минималната работна заплата от 670 лв. на 710 лв.
  • увеличението на минималната пенсия от 300 лв. на 370 лв., а от 1 юли - до 467 лв.
  • подкрепата за младите семейства с данъчни облекчения
  • безплатни ясли и детски градини
  • увеличение на бюджета с 315 млн.лв. за образователната система
  • достойно възнаграждение за медиците
  • подкрепа за хората с увреждания

Той напомни част от заложените социални мерки в актуализацията на бюджета: нулева ставка на ДДС за хляба, 25 стотинки отстъпка за бензин и дизел, освобождаване на акциза на тока и втечнения газ, намаляване на ставката на 9% за парното, програми за подкрепа на бизнеса за 3,5 млрд. лв. "Всичко това докато петролът на международните пазари се качи с 54%, а цената на газа се увеличи три пъти", каза още премиерът и категорично отрече твърдението, че хазната е останала без пари.  

В края на изказването си Кирил Петков се обърна към всички депутати, особено тези от ИТН с думите: "Знаем, че много от вас са влезли с чисти мисли и помисли и не сте предполагали, че вашите лидери ще хвърлят България на произвола в този критичен момент. Вие сте тези, от които зависят 7 млн. българи в момента. Призовавам ви да се сетите отново за вашата клетва, която сте положили в парламента. В нея няма нито г-н Трифонов, нито г-н Борисов, нито Ахмед Доган, нито г-жа Митрофанова". Петков призова именно клетвата да ги води в решението им в утрешния ден /гласуването на вота на недоверие/. 

Припомняме, че според правилника на парламента гласуването на вота на недоверие става не по-рано от 24 часа след приключване на дебата. Проектът за решение се смята за приет, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители или минимум 121. При отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет ново предложение за недоверие на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца. 

При успех на вота ще се задейства процедура за  формиране на кабинет в рамките на този парламент с мандат на "Продължаваме промяната". Ако не се стигне до съставяне и приемане на ново правителство, президентът дава втория мандат на втората по големина парламентарна група, която в случая е тази на ГЕРБ-СДС, а при неуспех и от тяхна страна, президентът връчва трети мандат на избрана от него политическа сила в Народното събрание. В случай, че и тези процедури не успеят да излъчат кабинет, държавният глава разпуска парламента и насрочва дата за предсрочни избори. Решителният ден е утре, когато вотът ще бъде гласуван.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ