Последен опит за правителство - Радев връчи мандата на БСП

Последен опит за правителство - Радев връчи мандата на БСП

Последен опит за правителство - Радев връчи мандата на БСП

Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен за съставяне на правителство на БСП. Това е последният опит за съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание, след като "Продължаваме промяната" не успя да събере нужната подкрепа от 121 депутата, а ГЕРБ-СДС върнаха мандата още при получаването му. Мандатът на БСП беше получен от Георги Свиленски като председател на парламентарната група в присъствието на лидера на партията Корнелия Нинова.

По Конституция БСП няма срок, в който трябва да върне мандата – изпълнен или неизпълнен. Според тълкувателно решение от 1992 г. това е препоръчително да стане в рамките на седмица.

"В изпълнение на Конституцията на Република България възлагам на БСП да посочи кандидат за министър-председател. БСП успя да запази добрият тон в една сложна ситуация. Показахте, че можете да търсите консенсуса и да работите с останалите политически групи. Вярвам, че ценностите, които обединяват хората от левицата - мир, солидарност, свобода,  са ценностите, които трябва да се ръководи всяко едно българско правителство", обърна се президентът Румен Радев към Георги Свиленски, който прие мандата. 

"От името на ПГ на БСП искам да ви уверя, че ще положим всички усилия да съставим редовен кабинет, който да работи за спокойствието и сигурността на българските граждани. Надявам се на отговорността на всички парламентарни групи, които до момента показаха загриженост по време на консултациите да стигнем до всяка едно от тях и да осигурим необходимата подкрепа за редовен кабинет на България”, заяви Георги Свиленски. 

Още утре от БСП започнем разговори с „Продължаваме Промяната” за съставяне на кабинет, обяви Корнелия Нинова, след като от БСП получиха третия проучвателен мандат.

"Разбираме отговорността си и ще подходим разумно, спокойно и диалогично, за да гарантираме сигурност на хората и да съставим редовен кабинет", каза тя.

Запитана дали вече имат предложение за премиер в евентуален кабинет, Нинова отговори: "Не, първото, което ще направим е да сложим програмата, която изработихме на масата на разговори. Тя е обединяващото между трите партии, но и е възможност за подновяване на досегашните отношения с партньорите ни". Нинова не очаква проблеми по линия на един от досегашните коалиционни партньори "Демократична България", но отчете, че ще е най-сложно да се намери обща основа за разговори между ПП и ИТН.

Припомняме, че по време на консултациите при държавния глава в петък лидерът на Левицата Корнелия Нинова заяви готовност за разговори за съставяне на правителство в този парламент с досегашните коалиционни партньори от "Има такъв народ", "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Тя е на мнение, че премиерът трябва да бъде излъчен от най-голямата политическа партия в НС - "Продължаваме промяната", и в него да има предимно политически, а не експертни лица. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ