Нинова пита бизнеса ще вдига ли заплатите, той нея - ще има ли газ

Нинова пита бизнеса ще вдига ли заплатите, той нея - ще има ли газ

Нинова пита бизнеса ще вдига ли заплатите, той нея - ще има ли газ

В деня, в който президентът Румен Радев трябва да връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП, вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова се срещна с работодателските организации. Те изразиха желание БСП да организира среща между тях и партиите, с които ще преговаря, за намиране на трайно решение за енергийни доставки и гаранции за икономиката и домакинствата. Нинова пък им постави въпроса за увеличаване на заплатите след отчетения висок ръст на промишленото производство у нас 

Представителите на малкия и среден бизнес изразиха тревога пред Нинова за липсата на яснота относно доставките на газ и цената. Те настояват за възстановяване на разговорите с "Газпром" и предвидимост ще бъде ли продължен договорът, който изтича. Работодателите заявиха, че е важно да се направи правителство, за да има стабилност и предвидимост. "Избори сега ще попречат на индустрията, ще има блокиране на закони по Плана за възстановяване и устойчивост", обявиха те. 

Работодателските организации благодариха за досегашната подкрепа от страна на министерството и отчетоха като успех първото място на България по индустриално производство в Европа, както и запазването и откриването на нови работни места. 

"Важно е да се развива производство, защото това означава и данъци, които отиват за увеличение на детски надбавки, майчинство, заплати, пенсии. Икономиката е в основата на социалната политика", заяви Нинова и постави въпроса за увеличаване заплатите на работниците.  

По-рано през деня Корнелия Нинова и социалният министър в оставка Георги Гьоков дадоха съвместна пресконференция, на която отчетоха свършеното до момента в социалната сфера в състава на досегашното правителство. По думите ѝ, ще има отчети на всички министри от БСП. Мандатът за съставяне на кабинет ще бъде получен от председателя на парламентарната група на БСП Георги Свиленски, съобщи тя, но отклони въпроса има ли вече номинация за премиер. "За премиер ще си говорим по-късно, след като получим мандата", заяви Нинова. 

"Имаме 7-дневен срок за представяне на име на премиер, а след това има повече време за създаване на кабинет", заяви още Нинова и продължи: "Ще се постараем на преговорите - имаме добра основа за преговори, имаме програмата, изработена преди две седмици". Лидерът на БСП потвърди, че кандидатурата за премиер трябва да дойде от най-голямата парламентарна група – на "Продължаваме промяната".

В преговорите за нов кабинет ще бъдем социалния стълб, заяви след това на брифинг вицепремиерът в оставка Корнелия Нинова. "За нас социалната политика е абсолютен приоритет. За много краткото време, връхлетени от много кризи, успяхме чрез бюджета да подкрепим семейства, домакинства, деца, възрастни хора с 22 млрд. лева. Тези пари и политики бяха ориентирани към увеличаване майчинство, безплатни детски градини и ясли, увеличаване на пенсии, подкрепа на работещите с увеличаване на ваучерите, увеличаване на броя на семействата, които ще получат енергийни помощи през зимните месеци, както и на сумата, с която те ще бъдат компенсирани за тежестите, които ни чакат, цените и инфлацията", допълни Нинова.

За 7 месеца в социалната политика постигнахме неща, за които се борехме последните 10 години, каза още Нинова. По думите ѝ, основните проблеми са свързани с инфлацията, цените, доходите, бедността, неравенството.

"Затова и в преговорите за нов кабинет, ще продължим да бъдем социалния стълб в политиката на България. На предстоящите преговори за съставяне на правителство отново на първо място ще бъде поставен социалният елемент", добави Нинова.

Помощите за отопление ще се вдигнат общо със 100 лв. за идната зима. На месец пък сумата ще се вдигне с 20 лв. от сегашните 104,71 лв. Така за пет месеца сумата ще бъде 623,55 лв. за петте месеца, съобщи социалният министър.

"Вече се приемат заявления за помощта, като те могат да се подават до 31 октомври. До този момент са 70 хиляди българи са поискали да бъдат подпомогнати. Целевата помощ се отпуска за период от пет месеца – от 1 ноември 2022 г. до 31 март 2023 г. 87% от хората, които ги получават се отопляват на твърдо гориво", каза още Гьоков. 

На въпрос каква оценка си дава за свършената работа в социалното министерство, Гьоков заяви: "Оценка, която си даваме на социалното министерство е добра. Свършихме добра работа". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ