Радев прикани управляващите да си припомнят кой отдаде "Росенец" на концесия

Радев прикани управляващите да си припомнят кой отдаде Росенец на концесия

Президентът Румен Радев определи идеята на управляващите да прекратят концесията на пристанище "Росенец" като прибързана и некоректна. Според него това предложение може да е в резултат на корпоративни апетити или кризисен пиар.

"Да се върнат назад във времето и да си отговорят на въпроса кой отдаде на концесия пристанището - правителството на Бойко Борисов, за 35 години. Служебното правителство не е удължавало концесията, просто остават 24 години от тази концесия. Служебното правителство не я прекрати, защото водеше борба с космическите цени на горивата, които ни докара четворната коалиция. Предстои да видим дали предложението на управляващите за "Росенец" е в резултат на корпоративни апетити или кризисен пиар", каза президентът.

Радев отговори и на критика, отправена от Христо Иванов в ефира на bTV, където Христов заяви, че президентът Румен Радев нарежда себе си и България до президента на Беларус Александър Лукашенко като говорител на интересите на руския държавен глава Владимир Путин.

"Явно г-н Иванов прави всичко възможно, за да забравим по-бързо подлостта, с която той измами своите избиратели и предаде своите принципи и ценности. Той извая целия си политически облик като борец срещу мафията, наречена от него "Борисов", и срещу задкулисието, наречено от него "Пеевски". В момента той не просто се прегърна с тях, а той им слугува. Иванов подарява управлението на ГЕРБ-СДС и ДПС и ще променя България с тях", каза държавният глава. 

По казуса около Република Северна Македония и преговорите на страната за влизане в ЕС, Радев заяви: "Най-сетне се стигна до придвижване напред по въпроса за гарантиране на конституционното равноправие на българите в Република Северна Македония. За съжаление ми отне година да убеждавам политическите партии и лидери тук в България". Той припомни свикването на КСНС миналата година, когато само ИТН подкрепи призива му за вписване на българите в Конституцията на РСМ като задължително условие за начало на преговорите с ЕС.

Държавният глава изрази притеснения относно липсата на реакция от българските власти за декларацията на Бундестага, признаваща македонската идентичност и език. "Наложи се аз да изпращам писма до всички европейски лидери отново с отстояване на нашата позиция. Наистина правителството трябва да положи всички усилия, защото това са следващите стъпки - езикът на омразата, медиите, учебниците, надписите в музеите и реабилитацията на всички репресирани", посочи Радев. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ