Радостин Василев: Депутатите от ИТН са гумени печати на волята на ръководството

Радостин Василев: Депутатите от ИТН са гумени печати на волята на ръководството

Радостин Василев: Депутатите от ИТН са гумени печати на волята на ръководството

В 47-ото НС депутатите от „Има такъв народ“ са гумени печати на волята на ръководството. Това заяви в интервю за bTV министърът на спорта в оставка и напуснал ИТН Радостин Василев, който организира напускането на петима депутати от групата на ИТН.

„Бях взел решението (б.р. да напусна партията) 10 минути, след като разбрах, че Слави Трифонов оттегля своите министри. В знак на лоялност, тъй като тази партия ме е издигнала като министър, си подадох оставката и съдбата ми като министър не е в ръцете ми. След това обмислих много внимателно какво искам да направя, бях готов да го направя и сам, естествено имаше и хора, които застанаха до мен. Оказа се, че хората, които са до мен и много други в НС обмислят да напуснат парламентарната група още от януари. Може би аз бях катализаторът, като министър, който е решил да си тръгне“, добави той.

„През целия период, през който „Има такъв народ“ не беше в управлението не се забелязваше така ясно факта, че партията е бизнес проект“, каза Василев.

Той каза, че е чувал от колегите депутати, че има огромен проблем в Министерството регионалното развитие и благоустройството.

„Много неща са ме притеснявали - от това, че г-н Трифонов не се появи никъде и никога, до това, че не познава своите депутати, до това, че се появиха хора в листите през април и юли, които имат определени обвързаности с бизнеса. Появата през тези месеци на хора в листите, които са спуснати чрез листчета от ръководството на партията да ги включат в листите. Появата на същите тези хора, които бяха включени в листите, в едно министерство на ръководни постове“, добави Василев.

„Аз винаги съм бил лидер, защото един омаскарен авторитет не е авторитет - имам пред вид Слави Трифонов“, каза още той.

Василев заяви, че е потърсил Иво Атанасов и се е виждал с премиера Кирил Петков, който му е разказал за пазарлъци в регионалното министерство.

„Колегите са уплашени, има повод да бъдат уплашени. Тошко Йорданов се е държал винаги много арогантно, когато се изразява мнение. Аз дълго време изразявах мнение за медийната политика. Лично му казах, че той се превърна в ненавиждан образ и трябва да бъде зад кулисите, а да излязат хора, които имат доверието на обществото“, каза той.

По повод записа, пуснат председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, в който по думите му се чуват заплахи от Василев към депутатката Христинка Иванова той каза, че тя е депутатка от Плевен и когато той напусне като министър и стане депутат, тя ще излезе от Народното събрание. „Не съм я заплашвал. Казах, че ще й пратя юристи да й напишат молбата за напускане", твърди той.

Василев обясни, че се е срещал с премиера 2-3 дни преди пресконференцията в по-широк формат от хора от този, който се е появил на пресконференцията. Той обясни, че срещата между премиера Кирил Петков и депутати от ИТН се е състояла в дома му, като на срещата е имало 8-9 души. „Нищо не ни е обещавал. Той искаше да разкаже какво се е случило в МРРБ. Никога не имало уговорки за подкрепа, постове и пари", добави министърът на спорта в оставка.

„Темата на срещата беше МРРБ и това, което господин Петков искаше да сподели относно случвалото се на коалиционните съвети – пазарлъците и рекета от страна на ИТН към него. Ние се бяхме събрали вкъщи без него. Той помоли да се присъедини и разказа на депутатите тези неща, след което си тръгна. Не е имало уговорки за подкрепа и постове“, каза Василев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ