България

Политика

|

Общество

|

Северна Македония моли спешно за евтин ток

Северна Македония моли спешно за евтин ток

Северна Македония моли спешно за евтин ток

Република Северна Македония е отправила молба към България за осигуряване на голямо количество електроенергия на цена, която е на много по-ниска от производствената цена, отколкото пазарната. Причината за това е, че в момента там има сериозен проблем за осигуряването на енергия за предстоящия зимен сезон. Това обясни на брифинг на външно министерство Желязко Радуков, държавен експерт в Дирекция "Югоизточна Европа".

Той припомни, че РСМ не е част от ЕС, но същевременно е обявила кризисно положение в енергетиката. "Това е положение, което позволява на нашите съседи да игнорират собствените си регулаторни механизми в областта на енергетиката", обясни Радуков.

"За щастие ние сме в ЕС и не сме в положението на РСМ. Поради тази причина ние се затрудняваме да помогнем на нашите съседи по точния начин, по който те го искат, защото ще се наложи да нарушим европейските регламенти и приетите регулаторни рамки, които имаме. В момента се полагат всички усилия, за да се помогне на РСМ и се водят разговори с ЕК на най-високото възможно ниво", добави Радуков. 
 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ